keuze op de kabel van Ziggo

Concurrentie op de kabel laat nog op zich wachten

Eric 27 augustus 2019

Als je internet, TV of bellen via de kabel wilt hebben, dan is er tot op heden in de meeste regio’s slechts één aanbieder van deze kabeldiensten. In het grootste deel van het land is dat Ziggo, tegenwoordig fusiebedrijf ZiggoVodafone. Op een aantal kabelnetten van kleinere spelers, zoals bijvoorbeeld REKAM, kun je wel kiezen uit meerdere aanbieders.

In 2018 bepaalde toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) dat Ziggo zijn kabelnetwerk open moet stellen voor concurrenten. Dit betekent voor de consument dat er gekozen kan worden uit meerdere providers die hun diensten via het kabelnetwerk van Ziggo aanbieden.

Hetzelfde gebeurt al sinds de jaren ’90 op de landelijke telefonienetwerk van KPN. Op dit netwerk leveren veel providers internet, TV en bellen aan in de vorm van ADSL en VDSL. De toezichthouder, destijds nog de OPTA, bepaalde toen al dat KPN zijn netwerk beschikbaar moest stellen aan concurrerende providers. Dit in verband met de machtspositie die KPN met zijn landelijke netwerk had.

Om dezelfde reden moet Ziggo nu dus ook zijn netwerk beschikbaar stellen aan concurrenten. En dat is goed nieuws voor de consument!

Nieuwe kabelproviders staan klaar

Onder andere T-Mobile en Youfone zijn providers die geïnteresseerd zijn om ook internet & TV aan te bieden via de kabel. Ook Caiway die in het Westland al zijn eigen kabelnetwerk heeft zou zijn diensten ook via het bijna landelijke netwerk van Ziggo willen distribueren. Caiway is overigens ook één van de aanbieders op het eerder genoemde REKAM kabelnet.

Daarnaast zijn er ook voorbereidende initiatieven van nieuwe providers waaronder Youca en de actiegroep XS4ALL moet blijven die een nieuwe provider à la XS4ALL wil oprichten indien KPN zijn plannen om XS4ALL op te heffen daadwerkelijk doorzet.

Uitlegvideo van YouCa over keuze op de kabel.

Ziggo in beroep tegen openstelling

Ondanks dat de ACM al in 2018 de uitspraak heeft gedaan is het nog steeds niet zover. De verwachting is nu dat je pas in de loop van 2020 een andere aanbieder op de Ziggo netwerk kunt kiezen. Als het tenminste allemaal doorgaat.

De reden van deze vertraging is namelijk ten eerste dat ZiggoVodafone in beroep is gegaan bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) tegen de bepaling van de ACM. Men is het niet eens met de openstelling en stelt dat er al genoeg concurrentie is via het KPN netwerk en de aanleg van glasvezelnetwerken. De zitting van deze beroepsprocedure heeft plaats gevonden op 12 juli 2019 en begin oktober zal de uitspraak volgen.

Concurrenten van Ziggo niet eens met tarieven

Als het CBb beslist ten nadele van Ziggo en dat de openstelling dus door kan gaan, dan volgt er nog een zaak tegen Ziggo van een aantal providers die gebruik willen gaan maken van de Ziggo kabel. Deze providers zijn het namelijk niet eens met de tarieven die Ziggo voor het gebruik van het netwerk in rekening wil brengen. De provider stellen dat de tarieven die Ziggo eerder dit jaar bekend maakte onredelijk zouden zijn. Met deze tarieven zou het volgens hen vrijwel onmogelijk zijn om de diensten aan te bieden tegen een markt conform tarief. Ziggo zou hiermee zijn eigen positie veilig willen stellen.

Ook de voorwaarden die Ziggo hanteert voor de nieuwe aanbieders zijn een twistpunt. Zo moet er bijvoorbeeld altijd een TV abonnement als basis afgenomen worden waardoor de providers geen internet-only abonnementen kunnen verkopen. Daarnaast mag volgens de voorwaarden het dataverbruik nooit hoger zijn dan het gemiddelde van wat de eigen abonnees van Ziggo gebruiken. Hierdoor kunnen de nieuwe aanbieders dan ook geen zogenoemde unlimited abonnementen verkopen.

De toezichthouder ACM zal moeten beoordelen of het aanbod van Ziggo voor de concurrerende providers redelijk is. ACM wacht echter eerst de uitspraak van het CBb af voordat zij deze zaak gaat behandelen.

In 2020 dan eindelijk concurrentie op de kabel?

Keuzevrijheid op de kabel van Ziggo laat dus voorlopig nog even op zich wachten. Als de procedures zijn afgerond en de openstelling daadwerkelijk door kan gaan, dan zal Ziggo ook zijn netwerk nog technisch geschikt moeten maken voor meerdere aanbieders. Het is inmiddels duidelijk dat ZiggoVodafone er alles aan doet om de openstelling van zijn kabelnetwerk uit dan wel af te stellen. Als het allemaal toch doorgaat, wat overigens uiteindelijk wel de verwachting is, dan zal het waarschijnlijk niet vóór halverwege 2020 zijn dat je een andere provider op de kabel kunt kiezen.

Over de auteur

Eric
Eric Hes

Eric is al meer dan 20 jaar it'er in hart en nieren. Als netwerkbeheerder heeft hij veel ervaring opgedaan met providers, internetaansluitingen en mobiele netwerken. Tegenwoordig deelt hij zijn kennis en passie online.

Andere interessante artikelen

Formule 1 Viaplay abonnement
Viaplay abonnement met Formule 1 nu beschikbaar in Nederland

Petra 15 februari 2022

Via Viaplay kun je het nieuwe Formule 1-seizoen bekijken en daarnaast andere sporten zoals voetbal. Viaplay biedt ook films, documentaires en series. Je kunt je nu al abonneren: sluit een Viaplay abonnement rechtstreeks af of via de providers KPN of Ziggo.

Ziggo ftth
Ziggo gaat nu ook glasvezel tot in de woning aanleggen

Petra 3 augustus 2021

Lange tijd hield het kabelbedrijf Ziggo vast aan het aansluiten van woningen door middel van coax. Ondanks dat het grootste deel van het Ziggo-netwerk al bestaat uit glasvezel, werden de laatste meters, nog uitgevoerd met coax. Daar komt nu verandering in.

HEMA Mobiel stopt volgend jaar
Volgend jaar stopt HEMA Mobiel: ben jij klant?

Petra 14 april 2021

HEMA, het bekende warenhuis, is sinds een aantal jaar ook een telefoon provider. Vanaf 2022 gaat deze provider echter verdwijnen: vanaf mei 2021 is er geen beltegoed van HEMA Mobiel meer beschikbaar. Wat moet je doen als je klant bent bij HEMA Mobiel?

ABP investeert in KPN glasvezel
Pensioenfonds ABP gaat fors investeren in glasvezel van KPN

Petra 2 april 2021

KPN gaat flink investeren in het aanleggen van glasvezel. Het aantal woningen met een aansluiting voor glasvezel moet in 2025 verdubbeld zijn. Het grootste pensioenfonds van Nederland (ABP) gaat mee investeren.