KPN en ABP samen in glasvezel

Pensioenfonds ABP gaat fors investeren in glasvezel van KPN

Petra 2 april 2021

KPN gaat flink investeren in het aanleggen van glasvezel. Het aantal woningen met een aansluiting voor glasvezel moet in 2025 verdubbeld zijn. Het grootste pensioenfonds van Nederland (ABP) gaat mee investeren in de aanleg van deze glasvezelnetwerken. Dit zal een extra boost geven aan de versnelling van het aanleggen van de glasvezelaansluitingen. Door een joint venture zullen KPN en ABP een miljard euro extra investeren. In een joint venture werken partijen samen zonder te gaan fuseren. Hierdoor kunnen de organisaties hun eigen identiteit bewaren maar toch samenwerken met elkaar.

Extra investering

KPN maakte eind 2020 bekend dat ze binnen 5 jaar ongeveer 2,5 miljoen extra gaat investeren in glasvezelaansluitingen. Dit betekent dat er ongeveer 900.000 extra aansluitingen gerealiseerd gaan worden binnen deze 5 jaar. 700.000 van deze aansluitingen zullen bij woningen zijn, de overige 200.000 zijn voor bedrijven.

Hierdoor zal in 2026 ongeveer 90% van de huishoudens over een glasvezelaansluiting beschikken. De concurrerende initiatieven van bijvoorbeeld DELTA, T-Mobile en burgerinitiatieven zijn hierbij meegenomen.

Aansluiten op glasvezel

Dit biedt vooral voordelen voor inwoners van dorpen of kleinere steden. De kans is groot dat deze inwoners eerder een glasvezelaansluiting krijgen dan gepland. De joint venture tussen KPN en ABP investeert namelijk vooral in netwerken op het platteland en kleinere plaatsen, tot wel in honderden steden en dorpen in totaal (verspreid over het hele land).

Alle glasvezelnetwerken van KPN en ABP worden open netwerken. Hierdoor biedt KPN niet alleen zijn eigen diensten aan maar wordt het netwerk tegen betaling ook opengesteld voor concurrerende providers. Ditzelfde geldt nu ook al voor het koperen telefonienetwerk van KPN. Andere providers bieden hun DSL-abonnementen hier ook op aan. Je kunt dus ook kiezen voor een andere provider dan KPN.

snel glasvezel internet

Waarom investeert het ABP in glasvezel?

Het kapitaal van pensioenfondsen wordt in veel verschillende branches geïnvesteerd. Tegenwoordig telt de maatschappelijke verantwoording hierin steeds zwaarder mee, eerder ging het vooral om het rendement. Het ABP (ambtenarenpensioenfonds) vindt beide doelstellingen terug in deze investering. Snel internet is de toekomst (je merkt nu met de lockdown hoe belangrijk een goede en veilige digitale infrastructuur is) en daarnaast kan het een boost geven aan de economie. Het levert ongeveer duizend extra banen op. Glasvezel is veel energie-efficiënter dan koper, het is een groene (duurzame) investering. Ook in de Verenigde Staten en Frankrijk investeren pensioenfondsen al in netwerken.

De pensioenfondsen investeren het meest in obligaties, aandelen en vastgoed. Daarnaast wordt er ook geïnvesteerd in grondstoffen, hedge funds, infrastructuur en private equity.

Conclusie: voordelen voor klanten

Providers brengen veel ontwikkeling op het gebied van de breedband. Ze breiden de netwerken uit voor snel internet. Er lijkt een concurrentiestrijd te komen, wat voordelig is voor de klanten.

Ziggo is bijvoorbeeld bezig met het kabelnetwerk geschikt maken voor GigaNet. Ook T-Mobile en DELTA hebben ambitieuze plannen om snel een miljoen extra glasvezelaansluitingen te ontwikkelen. Dit is allemaal goed nieuws voor de klant, er is straks waarschijnlijk op veel plaatsen keuze uit meerdere netwerken voor razendsnel internet.

KPN glasvezel beschikbaar op jouw adres?

Over de auteur

Petra van Dedem
Petra van Dedem

Als studente werkte Petra onder meer voor de KPN winkel (toen nog Primafoon) en later nog een aantal jaar voor de T-Mobile shop. Hier heeft zij veel kennis opgedaan op het gebied van breedband en mobiele telefonie. Nu blogt zij graag over de de telecom- en internetwereld.

Tags

  • KPN

Andere interessante artikelen

Formule 1 Viaplay abonnement
Viaplay abonnement met Formule 1 nu beschikbaar in Nederland

Petra 15 februari 2022

Via Viaplay kun je het nieuwe Formule 1-seizoen bekijken en daarnaast andere sporten zoals voetbal. Viaplay biedt ook films, documentaires en series. Je kunt je nu al abonneren: sluit een Viaplay abonnement rechtstreeks af of via de providers KPN of Ziggo.

Ziggo ftth
Ziggo gaat nu ook glasvezel tot in de woning aanleggen

Petra 3 augustus 2021

Lange tijd hield het kabelbedrijf Ziggo vast aan het aansluiten van woningen door middel van coax. Ondanks dat het grootste deel van het Ziggo-netwerk al bestaat uit glasvezel, werden de laatste meters, nog uitgevoerd met coax. Daar komt nu verandering in.

DELTA Fiber aanleg glasvezel
DELTA Fiber wil dit jaar de miljoenste glasvezelaansluiting realiseren

Frank 30 maart 2021

Provider DELTA Fiber wil nog dit jaar de grens van een miljoen glasvezelaansluitingen doorbreken. Dit van oorsprong Zeeuwse bedrijf richtte zich daarbij eerst met name op buitengebieden. Inmiddels voorzien zij ook meer dichtbevolkte gebieden van glasvezelaansluitingen.

tv via internet
Online tv kijken, hoe doe je dat en wat heb je nodig?

Petra 23 maart 2021

Er wordt steeds meer tv gekeken via internet. Bijna iedereen heeft wel een mobiele telefoon of tablet waar je via internet makkelijk tv op kijkt. Online tv kijken wordt niet alleen aangeboden door internetproviders, er zijn ook nog andere aanbieders. Welke mogelijkheden zijn er allemaal om online tv te kijken?