esim telefoon

Wat is eSIM?

De eSIM telefoon beoogt de opvolger te worden van de gewone telefoon met een losse simkaart. Bij een eSIM zit de simkaart in het toestel ingebakken als een chip. Als de embedded SIM techniek doorbreekt zal het afgelopen zijn met de losse plastic sim-kaartjes. Regelmatig wisselen van simkaart zal niet meer nodig zijn. Simkaarten gaan regelmatig kapot door dat wisselen waarvoor ze niet zijn gemaakt. De techniek staat nog in de kinderschoenen. Op dit moment is het aantal toestellen nog niet zo heel groot. Grote spelers als Apple en Samsung hebben al de nodige toestellen op de markt gebracht met deze techniek. Ook providers zoals Simyo, T-Mobile, KPN en Vodafone ondersteunen dit.

Wat is eSIM?

eSIM staat voor Embedded SIMcard. Een simkaart die in de telefoon zelf wordt opgenomen als chip. Je zult bij de aankoop van een gsm steeds vaker de vraag krijgen of je een toestel met eSIM wil hebben. Als je een abonnement afsluit met daarbij een telefoon lijkt deze vraag zeer relevant. Gelukkig is er in deze nieuwe toestellen nog steeds een plekje voor een fysieke simkaart.

Hoe werkt eSIM?

De hardware van een telefoon dient te worden aangepast om eSIM mogelijk te maken. De nieuwe telefoontoestellen worden voortaan uitgerust met een SIM-chip. Deze chip komt in de plaats van de fysieke plastic simkaartjes. Ze stelt de telefoon in staat om verbinding te maken met een netwerk. Ook het netwerk moet eSIM ondersteunen. De provider kan vervolgens op afstand alle benodigde netwerkinstellingen en abonnementsvorm installeren. Overstappen naar een andere provider of toevoegen van een extra provider gaat met eSIM erg snel. Het activeren van je nieuwe abonnement doe je doorgaans via een App.

Activeren eSIM op je telefoon

Via de Instellingen applicatie (App) kun je eSIM eenvoudig activeren. Ga naar 'Mobiel netwerk' > ‘Voeg mobiel abonnement toe'. Gebruik nu de camera van je iPhone en scan de QR-code van je provider. Soms moet je nog een extra beveiligingscode invullen en je bent klaar.

De voordelen van een eSIM toestel

  • Niet steeds sims wisselen als je meerdere providers gebruikt.
  • Op één toestel meerdere providers gebruiken.
  • Wisselen van provider zonder dat er een SIMcard opgestuurd moet worden.

Wat heb je nodig voor eSIM?

De techniek staat nog in de kinderschoenen. Er zijn twee dingen die je nodig hebt:

  1. Een geschikte provider.
  2. Een geschikt toestel.

Op dit moment zijn er nog niet zoveel providers of makers van toestellen die het nieuwe concept ondersteunen. Veel partijen kijken op dit moment de kat nog uit de boom.

Geschikte toestellen voor eSIM

  • IPhones X-series, iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max. iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone12 Pro, iPhone 12 Pro Max, iPhone SE (2020)
  • Google: vanaf Google pixel 3 en recenter.
  • Samsung, vanaf Samsung Fold.

Op de website van Simyo is een handige zoekfunctie aanwezig om te controleren of jouw smartphone geschikt is. Het enthousiasme bij de verschillende fabrikanten,  om aan dit project mee te werken is erg verschillend. Samsung staat positief tegenover eSIM, en biedt het ook aan op verschillende toestellen, maar ziet ook mogelijkheden in wearables, zoals smartwatches. Andere bedrijven nemen een meer afwachtende houding aan, zoals LG.

Providers die eSIM ondersteunen

Er zijn enkele providers die embedded SIM ondersteunen:

  • Simyo
  • T-Mobile
  • KPN
  • Vodafone ( voorlopig alleen voor zakelijke klanten )

Toekomstige ontwikkelingen voor eSIM

Hoogstwaarschijnlijk zal de toekomst van eSIM veel ruimer zijn dan alleen de smartphone. Fabrikanten voorzien ook andere toepassingen. Vooral apparaten die op afstand storingen moeten kunnen doorgeven, en daarvoor nu ook al een gsm-module gebruiken.

  • Liften, cv-installaties, brandmeldinstallaties met doormelding.
  • Inbraaksystemen
  • Wearables
  • Gemalen, sluizen

Mobiele abonnementen met eSIM vergelijken

0 GB
0 min

Artikelinformatie

Publicatiedatum: 20 mei 2021
Laatste update: 24 juni 2021