wat is kabel tv

Wat is kabel tv?

De term kabeltelevisie of kabel tv is redelijk ingeburgerd in Nederland. Het staat voor het kijken naar de televisie via een signaal dat centraal wordt doorgegeven door de kabel tv provider. Via uitgestrekte coaxkabelnetwerken door het hele land komen tientallen televisiezenders de huiskamers binnen. Voor het eerst maakte Nederland kennis met vele buitenlandse zenders die door de kabelexploitant uit de lucht werden geplukt en op de kabel werden doorgegeven. Het signaal bleef overal optimaal door tussenversterkers. Later werden ook satellietzenders aan het zenderpakket toegevoegd. Sinds 1995 wordt de kabel ook gebruikt om internet op door te geven. VodafoneZiggo is de enige overgebleven partij die nog diensten aanbiedt via het coaxkabelnetwerk. De concurrentie is groot vanwege de verschillende manieren om tv te kunnen kijken. De mogelijkheden voor kabel tv zijn nog niet op. Als ook meer streamingdiensten en tv-on-demand wordt aangeboden, krijg je een mengvorm tussen internet en tv diensten.

Wat betekent kabel tv?

Radio & tv providers hebben in het verleden grote coaxkabelnetwerken aangelegd, waardoor nu zo ongeveer iedereen in het land op de kabel aangesloten is. Op deze manier komt televisie via een uitgestrekt bedraad netwerk de woning binnen. Televisie kijken via “de kabel” leverde je veel meer zenders op dan de handvol zenders die je via een eigen antenne op het dak kon ontvangen.

Veel meer zenders dankzij kabel tv

Met kabeltelevisie worden ook buitenlandse zenders uit Duitsland en België binnengehaald. Later werden ook zenders die door de provider via de satelliet uit de lucht werden geplukt doorgegeven via de kabel. Kabel tv heeft dus een interessante evolutie doorgemaakt. Nu kun je via de klassieke coaxkabel veel meer dan alleen kabel tv kijken. Ook radio, interactief breedband internet en telefonie zijn allemaal mogelijk via de kabel.

De coaxkabel

De coaxkabel of coaxiale kabel is doorgaans ongeveer 8 mm dik en wit van kleur. Als we de kabel van binnen bekijken, zien we dat er een koperkern in het midden zit, en daaromheen plastic isolatie. En helemaal buiten een mantel van zeer dunne gevlochten koperdraadjes. Voor een goede connectie moeten kern en mantel goed aangesloten worden op de plug.

VodafoneZiggo wordt alleenheerser

Ziggo blijft de enige overgebleven provider via de kabel. In 2015 werd na Casema en allerlei kleine kabelmaatschappijen ook de laatste concurrent UPC overgenomen door Ziggo. Hiermee kreeg Ziggo een monopolie voor kabel tv in ons land.

Concurrenten van kabel tv?

Momenteel heb je in Nederland verschillende manieren om tv te kijken, te internetten of te bellen. De concurrentie is dus erg groot. Wat zijn de mogelijkheden naast de coaxkabel van VodafoneZiggo:

• Via een DSL verbinding:  (ADSL, VDSL) de oude telefoonkabel. Verkijk je niet om de omvang van de telefoonkabel. Een VDSL verbinding is een geduchte concurrent van de kabel verbinding
  • Via Glasvezel:   Een beloftevolle nieuwe techniek.
  • 5G techniek: het valt nog even af te wachten waarvoor men 5G zal gaan inzetten.
  • Via een streaming app: Je moet dan wel internet verbinding hebben.

Providers in Nederland

Sinds 2015 is Ziggo de laatst overgebleven provider voor kabel tv. In nieuwbouwwijken wordt bijvoorbeeld geen coaxkabel meer gelegd omdat het een “verouderde” techniek is. 5G en glasvezel zijn de toekomst. Ziggo biedt je wel de keuze uit verschillende abonnementen. Er zijn alles in 1 abonnementen, maar ook Internet en TV , internet en bellen, en alleen internet abonnementen.  De prijzen veranderen continu, ook het aantal zenders en de downloadsnelheden.

Snelheid van kabel tv

Eigenlijk gaat het hier niet zozeer om de snelheid van de tv zenders maar eerder om het internetten. Door een deel van het coaxnetwerk te verglazen, kan Ziggo de snelheden verder opvoeren. Het signaalverlies wordt tegengegaan waardoor de snelheden toenemen. Ziggo streeft ernaar om zo snel mogelijk alle centrales te verglazen en later verglazing door te voeren tot aan de verdeelkasten in de wijken. Het laatste stukje gaat nog via de klassieke coaxkabel maar de snelheidswinst is aanzienlijk. Op dit moment kan Ziggo daarom abonnementen aanbieden met een downloadsnelheid van 1Gb/sec. Dit maakt streamen, online gamen, Netflix kijken, interactieve tv en nog veel meer mogelijk. Ideaal ook voor gezinnen met kinderen waarbij iedereen tegelijk op internet moet kunnen.

Abonnementen voor thuis vergelijken

Artikelinformatie

Publicatiedatum: 19 juli 2021
Laatste update: 18 februari 2022