prepaid beltegoed

Wat is Prepaid?

De term “prepaid” wordt in de wereld van de mobiele telefonie gebruikt om aan te geven dat iets vooraf betaald is. In de praktijk gaat het over mobiele telefoons zonder abonnement. Bij een abonnement heb je vaste kosten en naast het bedrag dat je betaalt aan je verbruik. Bij een prepaid toestel koop je van tevoren voor een bepaald bedrag belminuten en internet MB in. Als dit beltegoed op is kun je in principe niet meer bellen of internetten totdat het tegoed is aangevuld. Dat kun je tegenwoordig online regelen, of je gaat naar een telefoonwinkel of supermarkt.

Hoe werkt prepaid ?

Prepaid betekent dat je vooraf beltegoed inkoopt. Dat kan voor verschillende bedragen. Met een sim-only telefoon heb je geen abonnement. Geen vaste kosten per maand. Je betaalt alleen als je de telefoon nodig hebt. In principe kun je nu ook bellen, sms-en en internetten. Wanneer je tegoed op is, kun je niet meer bellen en moet je het aanvullen. Dit kun je in telefoonwinkels, supermarkten, en op andere locaties kopen maar ook online regelen. Het is vaak een lange code die je koopt voor €20,00 of een ander bedrag. Na het invoeren van de code in de telefoon is het toestel opgewaardeerd. Je hebt ook een prepaid simkaart nodig.

Wat zijn de voor- en nadelen van prepaid?

Of een prepaid kaartje in jouw situatie beter is dan een abonnement, is een afweging die je zelf moet maken. Dat is afhankelijk van je internet- , bel- en sms gedrag. Dit is in principe een oplossing is voor mensen die hun telefoon niet vaak gebruiken. We zetten de voor- en nadelen op een rijtje.

De voordelen:

  • Sporadisch gebruik: Als je alleen maar bereikbaar hoeft te zijn is een prepaid kaartje snel geregeld.
  • Je hebt geen vaste maandelijkse kosten.
  • Je kunt het belgedrag zo beter in de hand houden en geen facturen achteraf.

De nadelen:

  • Je moet steeds het beltegoed aanvullen.
  • De gesprekstarieven zijn hoger dan bij een abonnement.
  • Bij te weinig gebruik kan beltegoed ineens verlopen zijn. Je moet een prepaid minimaal 1x per 6 maanden gebruiken, maar dan is het beltegoed vaak onbeperkt houdbaar.
  • Als je tegoed op is kun je niet meer bellen, en dat kan soms lastig uitkomen.
  • Internetten is een stuk duurder.

Prepaid providers

Er zijn redelijk wat providers die prepaid aanbieden, bijvoorbeeld als “sim-only”. Eigenlijk zullen alle bekende providers wel een mogelijkheid bieden. Bliep en Ortel zijn twee bedrijven die zich helemaal op deze markt hebben gericht.

De geldigheid van je prepaid tegoed

De geldigheid van het tegoed is onbeperkt. Er is echter een belangrijke voorwaarde. Je moet je telefoon minimaal 1x per 6 maanden gebruiken anders vervalt het en wordt het nummer geblokkeerd en opgeheven. Je zult een nieuwe prepaid simkaart moeten kopen en je krijgt een nieuw nummer.

Prepaid omzetten naar abonnement?

Als je al jaren een prepaidkaart gebruikt, is het mogelijk om het om te zetten naar een abonnement. Je kunt dan ook vaak je nummer behouden als je dit duidelijk aangeeft. Het beltegoed komt te vervallen. Een goede back-up van contactpersonen en andere dingen is sterk aan te raden. 

Abonnementen voor mobiel vergelijken

0 GB
0 min

Artikelinformatie

Publicatiedatum: 19 juli 2021
Laatste update: 4 maart 2022