wat zijn wifi spots

Wat zijn Wifispots?

Wanneer je onderweg bent is het vaak moeilijk om een betrouwbaar Wi-Fi netwerk te vinden om even snel in te loggen. Publieke netwerken hebben een slechte reputatie. Ze zijn gratis, maar ook erg onveilig en om deze reden te mijden. Wifispots zorgen ervoor dat klanten van dezelfde provider toch onderweg gebruik kunnen maken van een Wi-Fi netwerk. Het zijn de draadloze routers van hun klanten die een extra netwerk doorgeven voor bezoekers. Deze klant merkt daar zelf niets van. Het netwerk van de klant kan niet benaderd worden door een veilige scheiding. Dit gaat niet ten koste van zijn verbinding of downloadcapaciteit. Voorwaarde voor het gebruik van wifispots is dat je zelf ook je router ter beschikking stelt van deze provider service. Voor het buitenland werkt KPN samen met Fon spots. Ziggo heeft nog geen buitenlands wifispots netwerk, maar je gebruikt er wel een versleutelde verbinding.

Wat zijn Wi-Fi hotspots of Wifispots ?

De werking van Wi-Fi hotspots of Wifispots is heel simpel. Een Wifispot is een locatie waar je gebruik kunt maken van Wi-Fi internet via je smartphone, tablet of laptop. Het systeem is bedoeld voor onderweg. Doorgaans kun je alleen thuis en via publieke netwerken gebruikmaken van een draadloze internetverbinding onderweg. Die publieke netwerken bij stations of internetcafés hebben vaak een slechte onveilige reputatie. Daar hebben de providers nu iets op gevonden. Wifi spots zorgen voor een hogere veiligheid én je moet inloggen. Hoofddoel is een bredere Wi-Fi-dekking van al hun klanten. Je kan alleen gebruik maken van wifispots van je eigen provider.

Waar vind je Wifi hotspots?

Je kunt de Wifi hotspots door het hele land vinden. Andere klanten met dezelfde provider hebben hun router opengesteld voor wifispots. Op de router is namelijk naast het privénetwerk nog een publiekelijk wifispots netwerk te vinden. Dat wil zeggen dat iedereen met dezelfde provider en met de juiste gegevens inlogt er gebruik van kan maken. De snelheid is vergelijkbaar met thuis.

Het netwerk van de eigenaar van de router krijg je niet te zien. Het is met geavanceerde technieken afgeschermd. Ook zal de snelheid van het netwerk van de eigenaar of zijn downloadlimiet er niet onder lijden. Voorwaarde om gebruik te maken van dit systeem is wel dat je zelf je eigen router ook moet openstellen voor anderen.

Wifispots in het buitenland

KPN wifispots werkt samen met Fon hotspots voor het aanbieden van Wi-Fi hotspots in het buitenland. Door aan te sluiten bij Fon hotspots kunnen de klanten van KPN ook gebruik maken van routers van andere providers die ook samenwerken met Fon hotspots. Zeker in het buitenland is dit interessant omdat 4G dataverbruik in het buitenland erg prijzig kan zijn. Het gebruik van Fon hotspots geldt alleen voor de abonnees van KPN die “internet thuis” afnemen. Ook moeten ze ook hier hun eigen router ook opengesteld hebben voor wifi hotspots.

Welke providers bieden wifi hotspots aan?

Op dit moment zijn naast KPN ook de andere grote partijen bezig met initiatieven op dit gebied. XS4all klanten maken gebruik van het KPN netwerk. Daarom kunnen ook deze klanten gebruik maken van deze service. Ziggo heeft zijn eigen netwerk van Wifispots routers opgericht. Voor de Ziggo abonnees is er echter nog geen mogelijkheid om in het buitenland van Wifispots gebruik te maken.

Wifispots en veiligheid

Als je gebruikmaakt van openbare netwerken is het mogelijk dat je internetverkeer afgeluisterd wordt. Een hacker kan zich op hetzelfde netwerk aangemeld hebben en vervolgens verbinding proberen te maken met andere apparaten op hetzelfde netwerk. Door een VPN verbinding te gebruiken kun je jezelf hiertegen beschermen. Ook het feit dat je moet inloggen voor wifispots maakt het voor hackers al een stuk minder interessant.

De WiFi hotspots van Ziggo werken via een versleutelde verbinding. Een hacker zou in dit geval alleen versleutelde data in handen kunnen krijgen. De KPN hotspots zijn niet versleuteld. Je moet dit daarom vergelijken met een gewoon openbaar netwerk. KPN geeft je echter wel instructies om eenvoudig VPN software te installeren en een VPN-verbinding op te zetten.

Abonnementen voor thuis vergelijken

Abonnementen voor mobiel vergelijken

0 GB
0 min

Artikelinformatie

Publicatiedatum: 19 juli 2021
Laatste update: 18 juli 2022