internetprovider thuis kiezen

Een internetprovider kiezen: waar moet je op letten?

Frank 4 november 2020 Leestijd 5 minuten

Er zijn goede redenen om op zoek te gaan naar een andere internetprovider. Een verhuizing bijvoorbeeld: is jouw huidige pakket wel beschikbaar op je nieuwe adres? Een andere veel voorkomende reden om een andere internetprovider te kiezen is ontevredenheid over de huidige provider. Je hebt bijvoorbeeld slechte verbinding of de service is niet wat het zou moeten zijn.

Als je een andere internetprovider wil kiezen, loop je er al snel tegen aan dat er talloze mogelijkheden zijn. Zoveel verschillende providers en soorten verbindingen, uiteenlopende snelheden en dan nog al die pakketten en aanvullingen daarop. Het is best lastig om een keuze te maken uit dit enorme aanbod.

Wat is nu echt belangrijk, en waar moet je op letten? We helpen je graag op weg, en hebben op een rijtje gezet wat de belangrijkste punten zijn bij een internetprovider kiezen.

Welke internetproviders kan ik kiezen op mijn adres?

Niet iedere provider levert op ieder adres. Wat er mogelijk is op jouw adres is namelijk afhankelijk van welke kabels er in jouw straat liggen. Glasvezelkabels liggen bijvoorbeeld nog lang niet overal in Nederland. Daarnaast is het zo dat sommige providers alleen in een bepaalde regio actief zijn.

Wil je zeker weten of een abonnement bij de provider van jouw keuze op jouw adres leverbaar is? Doe dan hieronder onze postcodecheck om te zien wat er op jouw adres allemaal mogelijk is.

Abonnementen voor thuis vergelijken

Abonnementen voor mobiel vergelijken

0 GB
0 min

ADSL, glasvezel of kabel?

Het overgrote deel van de internetaansluitingen in Nederland is ADSL (of de snellere variant VDSL), glasvezel of kabel. Daarnaast is er ook nog de mogelijkheid van 4G voor thuis: internetten via hetzelfde netwerk als je mobiele telefoon.

Welke soort verbinding is de snelste? Glasvezel biedt de hoogste snelheden, maar kabel en VDSL blijven daar niet erg ver bij achter. Al deze mogelijke verbindingen bieden sowieso voldoende snelheid voor thuisgebruik: bijvoorbeeld voor een huishouden van meerdere personen, die tegelijkertijd willen internetten via telefoon, tablet, pc, smart tv enzovoort.

Welke snelheid moet ik kiezen?

Hoeveel snelheid je precies nodig hebt, is niet zomaar te zeggen. Dit verschilt erg per persoon of huishouden, en hangt af van wat je allemaal online doet, hoe vaak en hoe veel. Bekende toepassingen die veel bandbreedte vragen zijn bijvoorbeeld streamen in 4K-kwaliteit en gamen. Als je veel smarthome-producten in huis hebt, wil je natuurlijk dat deze goed en snel werken: verstandig om dan te kiezen voor een hogere snelheid.

Grofweg onderscheiden we drie gradaties in internetgebruik:

  1. Licht gebruik: gebruik je internet alleen voor websurfen en mailen? Dan ben je een lichte gebruiker en kun je volstaan met de laagste snelheid die wordt aangeboden.
  2. Gemiddeld gebruik: Kijk je graag online programma’s of YouTube in goede kwaliteit, en download je wel eens films of muziek? Dan is al snel een internetabonnement met een snelheid van 20 à 25 Mbps nodig.
  3. Zwaar gebruik: Bestaat je huishouden uit meerdere intensieve Netflix-gebruikers, of download je veel, kijk je vaak programma’s of zenders in 4K of speel je graag uren achter elkaar multiplayer games? Dan is een snelheid van 50 Mbps of meer aan te raden.

De snelheid van je internetverbinding wordt meestal weergegeven in Mbps. Dit staat voor megabit per seconde.

Verwar Mbps, niet met MB. MB staat voor megabyte. Deze eenheid wordt vaak gebruikt om de grootte van bestanden weer te geven. Deze twee eenheden verschillen een factor acht: acht megabit is gelijk aan één megabyte. Wanneer je dus een internetabonnement hebt van 20 Mbps dan houdt dit in dat je met een snelheid van 2,5 MB per seconde kunt downloaden.

Downloaden en uploaden

Is de snelheid van uploaden iets voor jou om rekening mee te houden? Voor de meeste internetgebruikers is alleen de downloadsnelheid, dus de snelheid waarmee je bestanden binnenhaalt interessant. Voor sommige beroepen is uploadsnelheid, de snelheid waarmee je jouw bestanden op internet zet, ook belangrijk. Ben je bijvoorbeeld fotograaf, dan upload je waarschijnlijk zoveel MB’s dat het raadzaam is om bij het kiezen van een nieuw internetabonnement op de uploadsnelheid te letten.

Extra tip: als je nog niet zeker weet wat je precies nodig hebt, kies dan voor een lage snelheid. Upgraden naar een hogere snelheid kan namelijk vrijwel altijd, maar downgraden kan vaak niet in het eerste contractjaar.

Wil je ook TV in je pakket?

Als je gaat kiezen voor een nieuwe internetprovider, gaat het je dan alleen om internet, of wil je bijvoorbeeld ook TV? Vaak is TV als onderdeel van een alles-in-1 pakket voordelig, je hoeft minder te regelen en houdt makkelijker overzicht.

Toch is het niet altijd nodig om TV te nemen. Kijk jij bijvoorbeeld weinig TV op de traditionele manier, of ben je er niet zo aan gehecht? Dan kun je TV kijken via verschillende apps, zoals NPO Start of NLZiet. Zo bespaar je op de kosten van een TV-pakket.

Wil je wel een TV-pakket? Bedenk dan van tevoren goed welke zenders voor jou belangrijk zijn. Kijk of deze in het basispakket zitten, of dat je hiervoor - tegen meerprijs -  een aanvullend pakket moet nemen. Het kan per aanbieder behoorlijk verschillen wat er in het basispakket zit. Met één of meerdere extra TV-pakketten lopen je maandlasten snel op.

internet met tv pakket

Is een vaste telefoonlijn nog nodig?

Een vaste telefoonlijn is geen vanzelfsprekendheid meer. Als je gewend bent alles op je mobiele telefoon te doen, kun je jezelf afvragen of een vaste telefoon voor jou nog wel nodig is.

Aan de andere kant biedt een vaste telefoonlijn nog altijd een aantal voordelen. Een vaste lijn als onderdeel van een alles-in-1 pakket is meestal niet duur. Vaste telefonie is stabiel, dus je hebt dan altijd een back-up voor als je mobiel leeg, stuk of kwijt is.

Waar moet ik nog meer op letten bij een internetprovider kiezen?

Naast de soort aansluiting, snelheid, en keuze voor al dan niet tv of een vaste telefoonlijn zijn er nog meer afwegingen die je kunnen helpen bij het kiezen van een nieuwe internetprovider:

  • De prijs: wat heb je over voor je nieuwe internetprovider? Stel van tevoren vast hoeveel je maximaal wil betalen. Prijzen van pakketten wijzigen nogal eens, maar liggen globaal tussen een paar tientjes per maand voor het goedkoopste internet abonnement, tot rond honderd euro per maand voor een snel en uitgebreid alles-in-1 pakket.
  • Aanbiedingen: regelmatig hebben internetproviders kortingsacties voor nieuwe klanten. Let goed op hoe lang de korting precies geldt, en reken ook uit of het bedrag wat je na de kortingsperiode gaat betalen niet te hoog voor je is.
  • Installeren: ben je technisch aangelegd dan kun je waarschijnlijk zelf je nieuwe aansluiting realiseren. Ben je dat niet, of heb je er geen tijd voor? Let dan op of jouw nieuwe provider installatie service aanbiedt, en of hier kosten aan verbonden zijn.

De beste aanbiedingen op dit moment

Youfone aanbieding
Alles in 1 30 Mbps

30 MB internet
47 TV zenders (27 HD)

€ 44,00 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 9 maanden € 29,00
p/mnd

1
Online.nl aanbieding
Alles in 1 100 Mb/s

100 MB internet
86 TV zenders (49 HD)

€ 50,00 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 32,50
p/mnd

2
Budget aanbieding
Alles in 1

100 MB internet
70 TV zenders (44 HD)

€ 47,50 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 19,50
p/mnd

3
KPN aanbieding
Alles in 1 Glasvezel 500Mbit/s

500 MB internet
75 TV zenders (54 HD)

€ 67,00 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 37,00
p/mnd

4
Online.nl aanbieding
Internet 100 Mb/s en TV

100 MB internet
86 TV zenders (49 HD)

€ 47,50 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 30,00
p/mnd

1
Youfone aanbieding
Internet & TV 30 Mbps

30 MB internet
47 TV zenders (27 HD)

€ 43,00 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 9 maanden € 28,00
p/mnd

2
Budget aanbieding
Standaard Internet en TV

100 MB internet
70 TV zenders (44 HD)

€ 46,50 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 18,50
p/mnd

3
KPN aanbieding
Glasvezel Internet 500 Mbit/s & TV

500 MB internet
75 TV zenders (54 HD)

€ 65,00 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 35,00
p/mnd

4
Youfone aanbieding
Internet en bellen 30 Mbps

30 MB internet

€ 31,00 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 9 maanden € 24,00
p/mnd

1
Online.nl aanbieding
Internet 100 Mb/s en Bellen

100 MB internet

€ 38,50 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 23,50
p/mnd

2
Budget aanbieding
Standaard Internet en Bellen

100 MB internet

€ 33,50 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 18,50
p/mnd

3
KPN aanbieding
Glasvezel Internet 500 Mbit/s & Bellen

500 MB internet

€ 57,00 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 37,00
p/mnd

4
Online.nl aanbieding
Internet 100 Mb/s

100 MB internet

€ 36,00 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 21,00
p/mnd

1
Youfone aanbieding
Internet 30 Mbps

30 MB internet

€ 30,00 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 9 maanden € 23,00
p/mnd

2
Budget aanbieding
Standaard Internet

100 MB internet

€ 32,50 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 18,50
p/mnd

3
KPN aanbieding
Glasvezel Internet 500 Mbit/s

500 MB internet

€ 55,00 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 35,00
p/mnd

4

Over de auteur

Frank Venendaal
Frank Venendaal

Met zijn jarenlange praktijkervaring in de hard- en software heeft Frank veel IT kennis opgebouwd. Hij deelt nu graag zijn kennis om anderen te helpen.

Andere interessante artikelen

Ziggo einde analoge radio
Ziggo stopt dit jaar met analoge radio via de kabel

Frank 3 februari 2021

Ziggo gaat stoppen met analoge FM-kabelradio. Het uitschakelen gaat stapsgewijs per regio. In dit artikel lees je meer over waarom en wanneer Ziggo analoge kabelradio uitschakelt, en wat de alternatieven zijn.

internetsnelheid voor online gamen
Welke internetsnelheid is nodig voor online gamen?

Frank 18 december 2020

Welk online game je ook speelt, een haperende internetverbinding zorgt al snel voor ergernis. Bij praktisch alle games speelt de snelheid een rol, en het is behoorlijk irritant als je game traag reageert, hapert of zelfs stilvalt. Wij geven je tips hoe je jouw internetsnelheid kunt verbeteren.

Android tv bij Youfone
Primeur: Android TV decoder voor Youfone gebruikers

Frank 11 november 2020

Internetprovider Youfone had onlangs een opvallende actie; klanten die voor een tv-en internetabonnement hadden gekozen, kregen een bruikleendecoder met ingebouwde Chromecast en Android TV OS bezorgd. Vanaf dat moment konden deze klanten zelf vanuit de Google Play Store apps installeren.

T Mobile koopt Simpel
Simpel na overname onderdeel van T-Mobile

Eric 19 oktober 2020

Er is groot nieuws in de providerwereld. De virtuele provider Simpel wordt namelijk overgenomen door T-Mobile. Gelukkig verandert er voor de abonnees van Simpel niet heel veel. Dit komt omdat er al gebruik wordt gemaakt van hetzelfde netwerk. Bovendien blijft de naam Simpel gewoon bestaan.