online tv kijken met streaming

Online tv kijken, hoe doe je dat en wat heb je nodig?

Petra 23 maart 2021 Leestijd 5 minuten Categorie: Internet & tv,

Er wordt steeds meer tv gekeken via internet. Bijna iedereen heeft wel een mobiele telefoon of tablet waar je via internet makkelijk tv op kijkt. Het is met verschillende verbindingen mogelijk om tv te kijken: glasvezel, kabel/wifi, 4G en 5G. Tegenwoordig bieden bijna alle providers de mogelijkheid om via de browser of via een app tv te kijken. Online tv kijken wordt niet alleen aangeboden door internetproviders, er zijn ook nog andere aanbieders. Welke mogelijkheden zijn er allemaal om online tv te kijken?

Hoe werkt tv via internet?

Meestal bieden providers een app. Via deze app (te installeren op al jouw apparaten) kun je online tv kijken. Daarnaast kan het vaak ook nog via de browser. Zo bekijk je eenvoudig alle zenders uit jouw pakket.

Daarnaast kan je ook kiezen voor interactieve tv. Interactieve tv biedt de mogelijkheid om programma’s later te starten, op pauze te zetten of ze zelfs later terug te kijken. Dit werkt via je internetverbinding en is mogelijk op een redelijk nieuwe tv. Nog meer mogelijkheden heb je met een smart-tv. Deze kun je rechtstreeks aansluiten op het internet. Er staan standaard al een aantal apps op een smart-tv.

Voor- en nadelen van online tv kijken

Het grootste voordeel is dat je overal kunt kijken. Je hoeft niet thuis op de bank voor de tv te zitten. Hierdoor heb je aan één echte televisie genoeg en hoef je geen kabels door het hele huis te trekken om bijvoorbeeld een tv aan te sluiten op de eerste verdieping. Je kijkt gewoon op je smartphone of tablet (die heb je toch vaak de hele dag bij je). Ook leuk als tijdverdrijf tijdens een treinreis of tijdens de pauze op je werk. Je hebt hier wel een stabiele en krachtige internetverbinding voor nodig.

Ook kun je flexibel kijken. Je hoeft het programma niet te kijken of het moment dat het op tv is. Je kunt het heel makkelijk terugkijken, of tussendoor op pauze zetten als je even iets anders moet doen. Daarnaast heb je meer variaties in zenders. Je voegt eenvoudig extra zenders aan je abonnement toe.

Er zijn helaas ook een aantal nadelen. Online tv kijken kost veel data, let op je databundel! Vooral als je buitenshuis kijkt via het mobiele netwerk moet je erop letten dat je niet in één keer je hele databundel er doorheen jaagt. Ter vergelijking: een minuut online tv kijken kost al snel 10 MB.

Daarnaast is er kans op storingen en haperingen. De tv is vaak aangesloten via een kabel (of draadloos maar wel binnenshuis). Hierdoor is de verbinding erg goed. Als je online tv kijkt is het wifinetwerk vaak wat minder sterk. Het draadloze signaal is minder stabiel. Er draaien vaak meerdere apparaten op het netwerk, waardoor het internet wat langzamer kan zijn. Tot slot is de kwaliteit minder goed. Via de tv kijk je de meeste zenders in HD kwaliteit maar dit is op je smartphone, tablet of laptop vaak niet mogelijk.

online tv kijken op laptop

Heb je een abonnement nodig?

Dit hoeft niet per se. Als je gebruik maakt van de app van je provider, dan heb je een abonnement nodig. Er zijn ook een aantal onafhankelijke mogelijkheden:

RTL XL
Neem bijvoorbeeld RTL XL, waar je programma’s terug en vooruit kunt kijken van alle RTL-zenders (4, 5, 7 en 8). Als je het gewenste programma binnen zeven dagen na de uitzending kijkt, is RTL XL gratis. Om langer terug te kijken of om vooruit te kunnen kijken moet je een abonnement op Videoland nemen (hier gaan de afleveringen na zeven dagen heen). Live tv kijken is niet mogelijk.

NPO Plus
NPO Plus lijkt hier erg op, dit is alleen van de publieke omroepen. Je kijkt hier live de zenders van de NPO en ook kijk je eenvoudig alle programma’s, die eerder uitgezonden zijn, terug. Eerder was er Uitzending gemist en NPO Gemist. Dit is nu samen NPO Plus.

KIJK
Nog een andere mogelijkheid is KIJK. Hiermee kijk je de programma’s van Talpa Network terug. In de basis keek je hier alleen programma’s van SBS6, SBS9, Net5 en Veronica maar tegenwoordig zijn daar zenders zoals LINDA, Stuk TV en Gierige Gasten aan toegevoegd. Ook kan je nu afleveringen vooruit kijken en kijk je ook tv van de partners van KIJK (zoals Pathé Thuis en Scoop Network).

NLZIET
Er zitten een aantal nadelen aan bovenstaande opties. NPO Plus is de enige optie die live tv aanbiedt en er zijn vaak apps nodig om te kunnen kijken. NLZIET is dan een betere optie. Dit is een app waar alle Nederlandse zenders verzameld zijn. Daarnaast bieden ze ook een aantal regionale zenders. Je kunt ze live bekijken, maar ook terugkijken. Zet je halverwege het programma de tv pas aan, dan is er de optie ‘begin gemist’. Hiermee start het programma opnieuw, vanaf het begin. Om gebruik te mogen maken van NLZIET heb je een abonnement nodig. Je kunt wel gebruik maken van een gratis proefperiode.

Canal Digitaal
Canal Digitaal heeft zo ongeveer het breedst mogelijke aanbod. Naast satelliet-tv is er een abonnement voor online tv kijken met een app. Deze app is op al jouw apparaten te installeren. Ze hebben minimaal 80 zenders in HD-formaat in het assortiment. Daarnaast zijn er nog pakketten met extra zenders. Natuurlijk kun je ook hier programma’s terugkijken, pauzeren en zelfs opnemen. Canal Digitaal heeft ook eerst een proefperiode waar je gratis gebruik van kunt maken.

Andere opties voor online tv

Veel mensen zijn tegenwoordig meer geïnteresseerd in series en films, en veel minder in de traditionele tv-zenders. Dan zijn diensten zoals Netflix, Videoland, Disney+ of Amazon Prima fijne opties. Er is ook gedacht aan de mensen die van documentaires, sport en reality houden: Discovery+. Bij Discovery+ kijk je zenders zoals Discovery, TLC, Animal Planet en binnenkort ook Eurosport 1 en 2.

Vergelijk de tv-pakketten

Wij hebben een handige vergelijker waarmee je eenvoudig de tv-pakketten van diverse providers vergelijkt. Zo weet je snel wat er op jouw adres mogelijk is, heb je meteen een overzicht van het actuele aanbod en weet je snel of je nog gebruik kunt maken van aantrekkelijke introductie- of overstapkortingen.

Tv-pakketten van de providers vergelijken

Over de auteur

Petra van Dedem
Petra van Dedem

Als studente werkte Petra onder meer voor de KPN winkel (toen nog Primafoon) en later nog een aantal jaar voor de T-Mobile shop. Hier heeft zij veel kennis opgedaan op het gebied van breedband en mobiele telefonie. Nu blogt zij graag over de de telecom- en internetwereld.

Tags

  • Canal Digitaal

Andere interessante artikelen

Formule 1 Viaplay abonnement
Viaplay abonnement met Formule 1 nu beschikbaar in Nederland

Petra 15 februari 2022

Via Viaplay kun je het nieuwe Formule 1-seizoen bekijken en daarnaast andere sporten zoals voetbal. Viaplay biedt ook films, documentaires en series. Je kunt je nu al abonneren: sluit een Viaplay abonnement rechtstreeks af of via de providers KPN of Ziggo.

Ziggo ftth
Ziggo gaat nu ook glasvezel tot in de woning aanleggen

Petra 3 augustus 2021

Lange tijd hield het kabelbedrijf Ziggo vast aan het aansluiten van woningen door middel van coax. Ondanks dat het grootste deel van het Ziggo-netwerk al bestaat uit glasvezel, werden de laatste meters, nog uitgevoerd met coax. Daar komt nu verandering in.

ABP investeert in KPN glasvezel
Pensioenfonds ABP gaat fors investeren in glasvezel van KPN

Petra 2 april 2021

KPN gaat flink investeren in het aanleggen van glasvezel. Het aantal woningen met een aansluiting voor glasvezel moet in 2025 verdubbeld zijn. Het grootste pensioenfonds van Nederland (ABP) gaat mee investeren.

DELTA Fiber aanleg glasvezel
DELTA Fiber wil dit jaar de miljoenste glasvezelaansluiting realiseren

Frank 30 maart 2021

Provider DELTA Fiber wil nog dit jaar de grens van een miljoen glasvezelaansluitingen doorbreken. Dit van oorsprong Zeeuwse bedrijf richtte zich daarbij eerst met name op buitengebieden. Inmiddels voorzien zij ook meer dichtbevolkte gebieden van glasvezelaansluitingen.