Sneller internet in 5 stappen

Sneller internet in 5 stappen

Eric 4 maart 2019

Herken je (één van) deze problemen?

  • Een website die traag of helemaal niet laadt.
  • Instagram of Facebook waar geen foto's verschijnen.
  • YouTube of Netflix films die steeds haperen.

Tijd om actie te ondernemen door je internetverbinding eens onder de loep te nemen! Wij geven je in dit artikel 5 tips die je op weg zullen helpen naar een sneller en stabieler internet.

Stap 1: Reset de router en het modem

Het ligt voor de hand dat dit de eerste stap is, maar mijn ervaring is dat veel mensen dit nog niet eens gedaan hebben als ze de hulp van een expert inroepen. Dus bij traag of onstabiel internet: reset eerst de router en/of het modem. Doe dit simpelweg door de stekker of adapter van het apparaat er even minimaal 10 seconden uit te halen.
Er zit vrijwel altijd ook een reset knopje op het apparaat dat je vaak alleen met een pen of bijvoorbeeld een gebogen paperclip kunt indrukken, maar het is af te raden om dit reset knopje in te drukken! Dit resulteert er namelijk in dat het apparaat naar fabrieksinstellingen wordt teruggezet en je alle instellingen van de provider dus kwijt bent. Gebruik dit reset knopje daarom alleen op aanwijzing van de provider, een helpdesk of expert.

Stap 2: Doe de speedtest

Jouw internetprovider belooft jou wel een bepaalde snelheid, maar krijg je die in de praktijk ook? Als je hierover twijfelt doe dan de speedtest. Je ziet dan direct wat jouw download- en uploadsnelheid is en die kun je vergelijken met de specificaties van jouw abonnement. De gemeten snelheid mag wel iets lager liggen dan de opgegeven specificaties, een zogenaamde correctie, maar als die meer dan 10 procent lager is kun je je provider gerust om opheldering vragen. Voer de speedtest overigens wel meerdere keren uit op verschillende tijdstippen op de dag, zodat je zeker weet dat er niet toevallig even tijdelijk een dipje was. Ook kun je naast onderstaande speedtest het beste ook de speedtest doen die je provider zelf aanbiedt, zodat je provider het niet af kan schuiven op de kwaliteit van de speedtest zelf. Vrijwel iedere provider biedt een eigen speedtest aan, deze kun je het beste vinden door even te googelen op de naam van je provider + speedtest, bijvoorbeeld: "Ziggo speedtest".

Check je snelheid, doe de speedtest

Krijg je wel de snelheid waarvoor je betaalt? Meten is weten! Doe de speedtest en zie direct of de specificaties van jouw abonnement overeenkomen met de daadwerkelijk snelheid.

test je internetsnelheid

Stap 3: Is jouw abonnement nog wel toereikend?

Zit je al jaren bij dezelfde provider met al die jaren hetzelfde abonnement? Dan is het tijd om eens te kijken of je abonnement nog wel bij de tijd is. Internettoepassingen hebben steeds meer bandbreedte (een aanduiding voor snelheid) nodig en verbindingen worden daarvoor ook steeds sneller. Maar als je blijft zitten waar je zit en ook je abonnement niet upgrade, dan bestaat de kans dat je "achterloopt". Waar pakweg 5 jaar geleden een snelheid van 10 á 20 Mbit nog prima was is dat tegenwoordig voor veel toepassingen zoals YouTube, Netflix, gamen etc. al supertraag. Doe hieronder eens de postcodecheck en zie direct welke snelheden op jouw adres beschikbaar zijn. Vergelijk dit vervolgens met jouw huidige abonnement. Vaak kun je bij je huidige provider upgraden naar een hogere snelheid voor hetzelfde abonnementstarief of slechts een beetje meer. Maar misschien is er inmiddels een andere provider die een veel hogere snelheid kan bieden dan jouw huidige provider. Bijvoorbeeld doordat jouw huidige provider alleen abonnementen aanbiedt via ADSL en een andere provider inmiddels glasvezel in de wijk heeft aangelegd.

Abonnementen voor thuis vergelijken

Abonnementen voor mobiel vergelijken

0 GB
0 min

Stap 4: Werkt de WiFi wel goed?

Als uit de speedtest blijkt dat de snelheid te laag is en je hebt deze test uitgevoerd via een WiFi verbinding, dan moet je het eerst nog eens proberen met een laptop of computer die met een kabel op de router is aangesloten. Heb je dan wel voldoende snelheid? Dan is de kans groot dat je WiFi signaal de boosdoener is. Reset in dat geval eerst je router en/of modem door simpelweg de stekker er even minimaal 10 seconden uit te halen (als je dat in stap 1 nog niet had gedaan). Blijft je WiFi daarna traag? Raadpleeg dan het artikel dat we eerder publiceerden: WiFi problemen verhelpen met 9 tips.

Stap 5: Wie zitten er allemaal op jouw netwerk?

Ga na of de problemen niet worden veroorzaakt door andere gebruikers op het thuisnetwerk. Zitten bijvoorbeeld de kinderen niet (stiekem) zwaar te downloaden, te gamen of urenlang Netflix of YouTube te streamen? Dat kan namelijk ook zorgen voor overbelasting van het netwerk en daardoor dus een trage verbinding.

Een ander advies in deze is om het wachtwoord van het WiFi netwerk te veranderen. Want wie weet zijn er wel buren die al dan niet onbedoeld van jouw WiFi gebruik maken doordat je ze ooit een keer jouw WiFi wachtwoord hebt gegeven.

Nog steeds problemen?

Heb je na het doorlopen van deze vijf stappen nog steeds problemen? Helaas, maar dan moet er wellicht toch een expert bij gehaald worden. Je kunt kijken of de provider deze service aanbiedt of anders Klushulp inschakelen. Of wellicht heb je in je kennissenkring een handig iemand die je een handje kan helpen.

Over de auteur

Eric
Eric Hes

Eric is al meer dan 20 jaar it'er in hart en nieren. Als netwerkbeheerder heeft hij veel ervaring opgedaan met providers, internetaansluitingen en mobiele netwerken. Tegenwoordig deelt hij zijn kennis en passie online.

Andere interessante artikelen

Formule 1 Viaplay abonnement
Viaplay abonnement met Formule 1 nu beschikbaar in Nederland

Petra 15 februari 2022

Via Viaplay kun je het nieuwe Formule 1-seizoen bekijken en daarnaast andere sporten zoals voetbal. Viaplay biedt ook films, documentaires en series. Je kunt je nu al abonneren: sluit een Viaplay abonnement rechtstreeks af of via de providers KPN of Ziggo.

Ziggo ftth
Ziggo gaat nu ook glasvezel tot in de woning aanleggen

Petra 3 augustus 2021

Lange tijd hield het kabelbedrijf Ziggo vast aan het aansluiten van woningen door middel van coax. Ondanks dat het grootste deel van het Ziggo-netwerk al bestaat uit glasvezel, werden de laatste meters, nog uitgevoerd met coax. Daar komt nu verandering in.

ABP investeert in KPN glasvezel
Pensioenfonds ABP gaat fors investeren in glasvezel van KPN

Petra 2 april 2021

KPN gaat flink investeren in het aanleggen van glasvezel. Het aantal woningen met een aansluiting voor glasvezel moet in 2025 verdubbeld zijn. Het grootste pensioenfonds van Nederland (ABP) gaat mee investeren.

DELTA Fiber aanleg glasvezel
DELTA Fiber wil dit jaar de miljoenste glasvezelaansluiting realiseren

Frank 30 maart 2021

Provider DELTA Fiber wil nog dit jaar de grens van een miljoen glasvezelaansluitingen doorbreken. Dit van oorsprong Zeeuwse bedrijf richtte zich daarbij eerst met name op buitengebieden. Inmiddels voorzien zij ook meer dichtbevolkte gebieden van glasvezelaansluitingen.