wat is digitale tv

Wat is digitale tv?

De opvolger van de analoge televisie was de digitale televisie die we ook alweer een aantal jaren gewoon zijn geworden. De digitale signalen lopen via een decoder of smartcard naar de tv. Het beeld van een digitale televisie ziet er smetteloos en zonder ruis uit. Ook de geluidskwaliteit is veel beter dan vroeger. Een nog betere beeldkwaliteit staat al in de startblokken: 4K is de opvolger van HD tv. Met de digitalisering is er ruimte ontstaan voor de kabelexploitanten. Een ouderwetse analoge tv zender nam op de kabel evenveel ruimte in beslag als 8 à 10 digitale zenders. Door gebruik te maken van moderne technieken zijn er wellicht nog meer zenders in deze bandbreedte onder te brengen. De doorgifte per zender is goedkoper geworden waardoor de provider nu tientallen tv- en radiozenders kan doorgeven voor hetzelfde geld.

Wat is digitale tv?

Digitale televisie is de opvolger van de analoge televisie. De analoge beelden worden hierbij eerst omgezet naar een digitaal signaal alvorens ze verzonden worden. Jouw tv zorgt ervoor dat er een beeld zichtbaar gemaakt wordt met behulp van een decoderkaart of smartcard. Een superscherp beeld is het resultaat.

Een decoder nodig of niet?

Als je een nog wat oudere televisie hebt kun je digitale tv kijken via een speciale decoder-box. Deze staat naast de televisie. De antennekabel sluit je aan op de decoder-box. Vanuit de decoder loopt vervolgens een HDMI-kabeltje naar je tv. Moderne televisietoestellen hebben aan de zijkant een aansluiting of “slot” om een CI+ module in te steken. Deze module kun je dan weer zien als de houder waar de smartcard ingestoken wordt.

Voor- en nadelen van digitale tv

Eerst de voordelen:

  • In vergelijking met analoge tv kun je veel meer zenders doorgeven omdat er per tv kanaal minder ruimte nodig is. Acht digitale kanalen nemen nu dezelfde ruimte in als vroeger één analoge zender.
  • De doorgifte is veel goedkoper geworden per kanaal en de provider geeft tientallen zo niet honderden zenders en themakanalen door.
  • De beeldkwaliteit is enorm toegenomen. Het beeld is veel stabieler en scherper. Ruis voorgoed verleden tijd. High definition (1080p) wordt steeds meer de norm, en 4K-zenders zullen weldra volgen.

Nadelen van digitale tv:

  • De HD-zenders en 4K-zenders nemen weer iets meer bandbreedte in. Je kunt er dus minder doorgeven op de kabel.
  • Mensen met een oude tv zullen wellicht een nieuw tv toestel moeten kopen om van de voordelen van digitale tv te kunnen profiteren.
  • Je hebt zoveel keuze dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Hoe kun je digitale tv ontvangen?

Er bestaan inmiddels verschillende manieren waarop je digitale tv kunt ontvangen:

  • Via de kabel. De oude provider heeft alles omgezet van analoog naar digitaal.
  • Via een ADSL-lijn of glasvezelverbinding zoals bij een provider zoals KPN is het ook mogelijk om tv te kijken. De meeste providers bieden abonnementen aan waarin tv, internet en bellen worden aangeboden.
  • Via digitenne (ether): 30 tv zenders, 28 radio zenders voor €18,00 per maand. Landelijke dekking via de ether. Dé oplossing voor de buitengebieden, nu de analoge tv-zenders uitgezet zijn.
  • Via de satelliet (schotel). Via de satelliet kun je via Canal Digitaal een groot aantal zenders bekijken. Als je in een gebied woont waar het de aansluiting op de kabel of glasvezel problematisch is kun je voor de satelliet kiezen.

TV kijken via een app

Als je via een digitale tv-aanbieder een abonnement hebt afgesloten voor een aantal zenders, krijg je er vaak gratis de speciale tv app bij. Heel leuk als je ergens op vakantie bent. Je kunt hem ook thuis gebruiken als extra tv schermpje op een andere zender. Je kunt in de gehele EU op deze manier tv kijken.

Digitale tv nu ook interactief

Digitale tv heeft naast de betere beeldkwaliteit ook veel meer mogelijkheden dan de analoge voorganger. Ook heb je diensten als “uitzending gemist” en mogelijkheden om programma’s terug te spoelen. Bovendien kun je programma’s uitgesteld kijken, op een moment dat het jou uitkomt. Vroeger had je voor het opnemen van programma’s een harddisk nodig. Tegenwoordig nemen we films op via ons abonnement. Fysiek staan de films op de server in de Cloud van de provider. En de digitale tv aanbieder heeft ook zijn eigen streamingdienst gebouwd, met een filmverhuur.

De toekomstige ontwikkelingen van digitale tv

De toekomst is digitaal. We krijgen een gigantisch aanbod van digitale zenders. De norm wordt steeds meer HD-tv kwaliteit en straks 4K kwaliteit. Het aantal tv’s en tv-zenders dat de 4K norm ondersteunt groeit. We kijken ook steeds vaker uitgesteld tv. Het is ook niet vreemd meer om YouTube filmpjes of Facebook Watch via het grote scherm te bekijken. We streamen films vanaf onze eigen mediaserver of NAS via ons eigen Wi-Fi netwerk. Toch zal de lineaire (live) tv niet verdwijnen. Een spannende voetbalwedstrijd bekijk je liefst als hij live wordt uitgezonden en niet later. 

Abonnementen voor thuis vergelijken

Abonnementen voor mobiel vergelijken

0 GB
0 min

Artikelinformatie

Publicatiedatum: 19 juli 2021
Laatste update: 18 februari 2022