internet voor gamen

Welke internetsnelheid is nodig voor online gamen?

Frank 18 december 2020 Leestijd 4 minuten

Welke online game je ook speelt, een haperende internetverbinding zorgt al snel voor ergernis. Bij praktisch alle games speelt de snelheid een rol, en het is behoorlijk irritant als je game traag reageert, hapert of zelfs stilvalt.

Hoeveel internetsnelheid heb je nodig om snel en probleemloos te gamen? Dat kan behoorlijk verschillen: elke gamer is niet per definitie een zware internetgebruiker, maar er zijn ook games die het uiterste van je internetverbinding vragen. In dit artikel vertellen we je er meer over, en we geven je tips hoe je jouw internetsnelheid kunt verbeteren.

Internetsnelheid gamen: de basisbegrippen

De drie begrippen die je moet kennen om te weten hoe het zit met je internetsnelheid zijn de uploadsnelheid, de downloadsnelheid en de ping.

Uploadsnelheid en downloadsnelheid zijn voor de meeste internetgebruikers bekende begrippen, maar voor de volledigheid noemen we ze toch even kort. De uploadsnelheid is de snelheid waarmee je zelf dingen op het internet zet. De downloadsnelheid is de snelheid waarmee je dingen van het internet afhaalt, zoals games, films en series.

Het begrip ping is misschien iets minder bekend, maar voor gamers wel belangrijk. De ping-waarde heeft namelijk directe invloed op hoe snel jouw handelingen in een game worden uitgevoerd. Ping is een eigenlijk een klein programmaatje. Met ping meet je de bereikbaarheid van een apparaat in een netwerk (bijvoorbeeld de server van je game) en de vertraging die daarbij optreedt. De ping-waarde wordt weergegeven in milliseconden, en een waarde tussen de 0 en 15 is voor gamers prima.

Internetsnelheid gamen: de basiseisen

Een downloadsnelheid van minstens 3 Mbps, een uploadsnelheid van minstens 1 Mbps en een ping-waarde van 15 ms of minder moeten volgens de specificaties van alle grote gamemakers genoeg zijn. Houd er wel rekening mee dat dit kan wijzigen: de snelheidseisen voor het spelen van de meeste games gingen de laatste jaren alleen maar omhoog.

Wat betreft de downloadsnelheid kun je beter een ruimere marge nemen. De genoemde eis is namelijk het minimum per persoon. Maak je bijvoorbeeld deel uit van een huishouden van vier personen die allemaal graag gamen of Netflixen, en dat ook nog eens allemaal tegelijk doen, dan moet je de downloadsnelheid minimaal verviervoudigen.

Snelheid testen en verbeteren

Hoe weet je nu precies wat jouw up- en downloadsnelheid en ping-waarde zijn? Check dit bij je provider. Vrijwel alle providers bieden op hun website de mogelijkheid je snelheid en ping-waarde te testen. Of doe de test die hieronder wordt aangeboden.

Je internetsnelheid testen

Met deze tool kun je je internetsnelheid testen. Doe tijdens de test geen andere dingen op je internet, alleen dan krijg je een betrouwbaar resultaat.

test je internetsnelheid

Ook al heb je het allersnelste abonnement, je snelheid is niet altijd hetzelfde. Er zijn namelijk veel omstandigheden die de snelheid kunnen beïnvloeden. Zo kan het weleens gebeuren dat er een probleem is bij je provider of in de infrastructuur van het internet. Daarnaast zijn er in en rond het huis nog allerlei zaken die je internetsnelheid kunnen beïnvloeden. We geven drie handige tips waarmee je de meest voorkomende redenen van snelheidsverlies aanpakt:

  1. Verplaats je router. Het kan uitmaken waar je router staat. Dit kun je simpel zelf testen. Game een tijdje naast je router. Gaat het gamen merkbaar sneller? Dan weet je zeker dat de afstand tussen de apparatuur en de router bij je thuis een rol speelt. Zorg er in dit geval voor dat de afstand tussen de apparatuur en de router zo kort mogelijk is. Daarnaast kunnen obstakels zoals muren, deuren en plafonds voor storingen of snelheidsverlies zorgen. Wat ook vaak helpt is je router hoger plaatsen, dus bijvoorbeeld op een kast in plaats van op de grond.
  2. Wijzig de frequentie. Er zijn 2 frequenties die worden gebruikt voor internetverbindingen: 2,4 GHz en 5 GHz. Standaard staan routers vaak ingesteld op 2,4 GHz. Als je dit wijzigt naar 5 GHz, levert dat vaak snelheidswinst op. Hoe je dit doet verschilt per apparaat. Raadpleeg hiervoor de handleiding van je router.
  3. Gebruik een kabel. Wifi is gevoeliger voor storingen en snelheidsverlies dan vaste verbindingen. Als het apparaat waarmee je speelt de mogelijkheid biedt om via een kabel gebruik te maken van het internet dan is dat vaak beter dan draadloos.
gamen via wifi

Gamen via wifi kan soms haperingen geven.

Welke soort internetverbinding moet ik kiezen?

Alle soorten internetverbindingen, zoals glasvezel, wifi, ADSL en andere, kunnen de hierboven genoemde benodigde basissnelheid bieden. Maar er zijn wel wat verschillen. Zo noemden we al dat wifi wat gevoeliger is voor storingen dan vaste verbindingen. Glasvezel biedt een duidelijk voordeel voor gamers: het heeft de laagste ping-waardes.

Welke provider moet ik kiezen?

Elke provider in Nederland kan de basissnelheid bieden die nodig is om ongestoord en snel te gamen. Natuurlijk zijn er wel grote verschillen tussen providers in de snelheden die ze bieden en de prijzen die ze daarvoor vragen. Wil je weten welke provider de door jou gewenste snelheid het voordeligst aanbiedt? Vergelijk ze hieronder in onze vergelijker voor providers!

Vergelijk internetabonnementen

Over de auteur

Frank Venendaal
Frank Venendaal

Met zijn jarenlange praktijkervaring in de hard- en software heeft Frank veel IT kennis opgebouwd. Hij deelt nu graag zijn kennis om anderen te helpen.

Andere interessante artikelen

Android tv bij Youfone
Primeur: Android TV decoder voor Youfone gebruikers

Frank 11 november 2020

Internetprovider Youfone had onlangs een opvallende actie; klanten die voor een tv-en internetabonnement hadden gekozen, kregen een bruikleendecoder met ingebouwde Chromecast en Android TV OS bezorgd. Vanaf dat moment konden deze klanten zelf vanuit de Google Play Store apps installeren.

welke internetprovider kiezen
Een internetprovider kiezen: waar moet je op letten?

Frank 4 november 2020

Als je een andere internetprovider wil kiezen, loop je er al snel tegen aan dat er talloze mogelijkheden zijn. Wat is nu echt belangrijk, en waar moet je op letten? We helpen je graag op weg, en hebben op een rijtje gezet wat de belangrijkste punten zijn bij een internetprovider kiezen.

T Mobile koopt Simpel
Simpel na overname onderdeel van T-Mobile

Eric 19 oktober 2020

Er is groot nieuws in de providerwereld. De virtuele provider Simpel wordt namelijk overgenomen door T-Mobile. Gelukkig verandert er voor de abonnees van Simpel niet heel veel. Dit komt omdat er al gebruik wordt gemaakt van hetzelfde netwerk. Bovendien blijft de naam Simpel gewoon bestaan.

glasvezel aanleg buitengebied
Aanleg glasvezel internet vaak vertraagd door commerciële belangen, vooral in buitengebied

Frank 16 september 2020

Snel internet is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven, en het einde aan de groeiende vraag hiernaar is nog lang niet in zicht. Een van de populairste manieren om snel te kunnen internetten is via glasvezel. Alleen al in Nederland houden zo'n veertig partijen zich bezig met glasvezel aanleggen!