wat is bellen via wifi

Bellen via Wi-Fi

Als je als gsm gebruiker een slechte verbinding hebt in gebouwen, kun je “bellen via Wi-Fi” activeren. Met deze dienst van de provider valt het gesprek nooit weg. Binnen in een kantoorpand wordt bij een slecht bereik automatisch overgeschakeld op het lokale Wi-Fi netwerk, terwijl je ook verbonden blijft met het gsm-netwerk. Er zijn wat misverstanden over “bellen via Wi-Fi”. Het is iets anders dan de bekende applicaties waarmee je kunt bellen met of zonder beeld erbij. We noemen Skype, WhatsApp en Facebook Messenger. Bellen via Wi-Fi wil alleen een betere bereikbaarheid of dekking garanderen voor haar gebruikers. Telefoneren via Wi-Fi is ook niet gratis. De gesprekskosten lopen gewoon tegen het normale tarief door. De overgang van gsm naar Wi-Fi en terug gebeurt naadloos.

Wat is bellen via Wi-Fi?

Steeds meer mobiele providers bieden de dienst “bellen via Wi-Fi” aan. Bellen via Wi-Fi is een service die door gsm providers wordt aangeboden om het bereik te verbeteren. Dit is vaak slecht in allerlei gebouwen, dus kwam men op het idee om het gsm-signaal tijdelijk over te zetten op Wi-Fi. Je gesprek loopt gewoon door, maar in werkelijkheid bel je gewoon via een Wi-Fi netwerk. De overgang tussen gsm-netwerk en Wi-Fi-netwerk gebeurt geheel naadloos. Als je belt via Wi-Fi blijven de gewone gesprekskosten van kracht. Het is geen kostenbesparing, maar puur een service om de bereikbaarheid te vergroten.

Het verschil met Skype

Veel mensen weten dat ze momenteel al kunnen bellen door middel van hun Wi-Fi verbinding. Het gebruik van toepassingen als WhatsApp, Skype, Apple Talk of Facebook Messenger is algemeen bekend. Met deze toepassingen bel je écht via je Wi-Fi dus “gratis”.

Bij bellen via Wi-Fi blijf je bellen met je gsm. Alleen soms gaat het signaal via het Wi-Fi netwerk omdat het gsm signaal zelf is weggevallen. Dit gebeurt wel eens in perifere gebieden of in grote kantoren of gebouwen. De beller merkt hier niets van. De gesprekskosten lopen gewoon door.

Slechte gsm-ontvangst in kantoren

Bellen over Wi-Fi is eigenlijk nog steeds mobiel bellen, zoals je dat doet via het gsm-netwerk. De verbinding in een kantoorgebouw valt vaak de weg. Dit komt omdat veel bedrijven en kantoren vanwege hun constructie nauwelijks radiosignalen doorlaten. Deze gebouwen zijn een soort kooi van Faraday. Alle signalen blijven buiten. Steeds vaker zie je dat mensen alleen maar via hun vaste telefoon naar klanten kunnen bellen, of dat ze naar het raam of naar buiten lopen om nog voldoende signaal te hebben. Vele kantoren klagen over een slechte gsm-dekking binnenin het gebouw. Soms wordt overwogen om een eigen gsm-repeater aan te schaffen. Dat is vrij kostbaar en het aanvraagtraject neemt nogal wat tijd in beslag. Gelukkig is dat alles nu niet meer nodig. Bellen via Wi-Fi is de oplossing voor deze problemen.

De oplossing: bellen via Wi-Fi

Wanneer je provider het ondersteunt, en je een geschikte telefoon hebt, kun je de dienst “Wi-Fi-roaming” aanzetten. Met deze dienst valt je signaal in het kantoor nooit meer weg. Als je van buiten naar binnen loopt, wordt je overgezet van het gsm-netwerk naar het Wi-Fi netwerk. De telefoon controleert zelf welk signaal het sterkst is, en wanneer er overgeschakeld moet worden. Zo kun je toch nog bellen ook al is je gsm-netwerk compleet weggevallen. Erg handig dus en dé oplossing voor de vele kantoren die tegen dit probleem aanlopen.

De kosten van bellen via Wi-Fi

Een belangrijk nadeel van deze dienst is dat hij niet gratis is. De belkosten betaal je tegen hetzelfde tarief als via het gsm-netwerk. Dit gebeurt volgens het normale tarief. Dit komt omdat er technisch nogal wat gedaan moet worden om de telefoontoestellen te volgen en steeds om te zetten van gsm-netwerk naar Wi-Fi-netwerk. Het is vooral bedoeld voor de zakelijke gebruiker én om meer stabiliteit van de verbinding te garanderen. Voor veel bedrijven is de goede bereikbaarheid erg belangrijk. Voor het bellen via Wi-Fi hoef je ook geen apps te installeren, het is gewoon een functie in de telefoon zelf die je aan moet zetten.

Wat zijn de voordelen van Bellen via Wi-Fi?

• Een verbeterde dekking. Daar waar vroeger moeilijk gebeld kon worden, zoals in perifere gebieden qua gsm-dekking en in bedrijven of kantoren kan men nu gewoon telefoneren.
  • Sterk verbeterde geluidskwaliteit door nieuwe HD techniek.
  • Eenvoudig in gebruik en geen app nodig. Het is een instelling die je activeert.
  • Switch tussen gsm-netwerk en Wi-Fi netwerk gaat naadloos.
  • Toegenomen gebruikerscomfort.

Wat heb je nodig voor bellen via Wi-Fi?

Om gebruik te kunnen maken van deze functie heb je een geschikte provider nodig, en ook de telefoon moet deze mogelijkheid ondersteunen.

Welke providers geven je de mogelijkheid om te bellen via Wi-Fi?

• KPN
  • Simyo
  • Tele2
  • Vodafone
  • T-Mobile
  • In België via Telenet, Orange of Proximus. (Zorg dat je ook een compatibele iOS versie hebt.)

Alleen met een goede provider ben je er nog niet. Ook je telefoon moet dit ondersteunen. Welke toestellen merken zijn geschikt voor bellen via Wi-Fi?

• Apple: vanaf iPhone 6 is geschikt. (vanaf iOS 12.1)
  • Samsung: vanaf de Galaxy 9 is geschikt.
  • Nokia 7 Plus
  • Diverse Huawei modellen zoals Mate 10 Pro, P Smart 2018, Huawei P10 (ook de Plus en Lite), Huawei P20 (ook Pro en Lite)

Vaak is het nodig om de nieuwe provider netwerkgegevens voor je telefoon te downloaden. Je kunt deze netwerkgegevens verversen via instellingen > algemeen > info. (Als er een nieuwere versie is krijg je een pop-up en kun je deze downloaden).

Bellen via Wi-Fi in het buitenland?

In het buitenland kun je niet bellen via Wi-Fi. De provider blokkeert deze IP-adressen als alternatief kun je natuurlijk altijd bellen via Skype, WhatsApp of een alternatieve app.

Aan en uitzetten van Bellen via Wi-Fi op de telefoon

Ga naar “instellingen” > Telefoon > Bellen via Wi-Fi en schakel de functie in.  Controleer vervolgens of je dit correct hebt ingeschakeld door “vliegtuigmodus” aan te zetten. Hierna schakel je Wi-Fi in. Nu verschijnt er een aparte providernaam in je schermpje. Bij KPN wordt dit:  “KPN NL Wi-Fi

Abonnementen voor mobiel vergelijken

0 GB
0 min

Artikelinformatie

Publicatiedatum: 19 juli 2021
Laatste update: 4 maart 2022