wat is gsm

Wat is een GSM?

De term gsm of mobieltje is in een redelijk korte tijd ingeburgerd in ons leven en taalgebruik. GSM was de naam die vroeger stond voor het netwerk dat wereldwijd voor mobiele communicatie werd opgezet. Werkgroepen stelden hier protocollen voor op. Dit zijn afspraken waar het nieuwe netwerk aan moest voldoen. De mobiele telefoonproviders hebben een landelijk netwerk van masten opgezet om de mobiele telefoon overal te kunnen gebruiken. Als gebruiker van dit nieuwe netwerk heb je een abonnement bij een provider nodig of je gebruikt een prepaid kaart. De keuze tussen een gsm of smartphone is erg persoonlijk en hangt ervan af wat je met het apparaat gaat doen. Als je alleen wil kunnen bellen is een gsm voldoende. Wil je meer kies dan voor de smartphone.

Wat is een GSM?

GSM betekent officieel “global system for mobile communications” of “wereldwijd systeem voor mobiele communicatie” en op dit moment is het de wereldstandaard voor mobiel telefoonverkeer. Het hele systeem staat voor de techniek en voor afspraken vastgelegd in protocollen. Die protocollen zijn nodig om telefoontoestellen en netwerken compatibel te maken. Deze afspraken werden echter al gevoerd midden jaren ‘80 van de vorige eeuw, door de hiervoor opgerichte “Groupe Spécial Mobile”. (GSM) Later kreeg deze groep andere benamingen en vandaag wordt de term ‘gsm’ gebruikt voor een mobiele telefoon. In 2018 hadden meer dan 5 miljard wereldbewoners een mobiel.

GSM heeft een paar belangrijke verbeteringen doorgevoerd ten opzichte van het analoge autotelefoonnetwerk:

  • De spraak wordt gedigitaliseerd en de signalen werden digitaal verzonden.
  • Door de gebruikte frequenties was het nodig een honingraatpatroon op te zetten met steunzenders voor een landelijke dekking. De geluidskwaliteit ging fors omhoog ten opzichte van het analoge tijdperk.

Hoe werkt een gsm?

Een gsm werkt geheel draadloos en kan signalen ontvangen en verzenden. Het is eigenlijk een zendontvanger. Er wordt met de mobiele telefoon verbinding gemaakt met een steunzender van de provider. De provider heeft overal in het land masten staan om het mobiele telefoonverkeer mogelijk te maken. Je kunt je heel Nederland voorstellen als een rasterpatroon, ook wel de “zendcel” geheten. In elke vakje van de raster staat in het midden een steunzender, de bekende gsm mast. Op zo’n locatie staan vaak meerdere zenders. Een voor elke provider en frequentieband. De 3G , 4G en 5G-netwerken hebben allemaal verschillende antennes nodig vanwege de verschillende frequenties.

Om je mobieltje te kunnen gebruiken moet je eerst de juiste pincode invoeren. Dat is een beveiliging om te voorkomen dat anderen onbevoegd van het apparaat gebruik kunnen maken. Aan het gebruik van een mobiele telefoon zijn uiteraard kosten verbonden. Doorgaans wordt een abonnement afgesloten bij een mobiele telefoon-provider. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om met een sim-only optie te werken. Je koopt dan een prepaid beltegoed en kunt bellen totdat dit tegoed is opgebruikt.

De eerste gsm netwerken

De techniek van een mobiele telefonie is eigenlijk nog best recent. Eind jaren tachtig werden de normen of protocollen vastgelegd. Deze standaarden bepaalden waar het gsm netwerk aan moest voldoen. De toestellen werden vervolgens zo ontwikkeld dat ze met deze standaard konden werken. In 1991 was het in Finland al zover. Het eerste commerciële mobiele netwerk was een feit. Nederland was iets later maar in 1994 was KPN klaar met een eigen mobiel netwerk.

Het verschil tussen een gsm en een smartphone

De gsm was er eerder dan een smartphone. Een smartphone is een gsm toestel met toegevoegde functionaliteit ten opzichte van de oorspronkelijke mobiele telefoon. Je kunt met een smartphone internetten, e-mailen, apps downloaden, muziek beluisteren en nog veel meer. Dit zijn zaken die op een gewone mobiel ontbreken. Met een smartphone kun je vaak ook nog goede foto’s maken met de ingebouwde camera. Op een gewoon mobieltje vaak niet.

Tegenwoordig worden gsm’s nog steeds gebruikt door mensen die alleen bereikbaar moeten zijn. Het overgrote merendeel van mobiele telefoons die nu worden verkocht zijn echter smartphones.

Keuze tussen een gsm of smartphone

Kiezen tussen gsm of smartphone is appels met peren vergelijken. Wat ga je met je telefoon doen? Surfen, e-mails lezen en beantwoorden? Dit zal namelijk je keuze bepalen tussen deze twee apparaten. Als je een allesdoener bent is de keuze snel gemaakt. Ga voor een degelijke smartphone. Als je het apparaat alleen nodig hebt om onderweg bereikbaar te zijn dan is een gsm eigenlijk al voldoende. Afhankelijk van het gebruik kies je vervolgens voor een prepaid kaartje of een abonnement. 

Abonnementen voor mobiel vergelijken

0 GB
0 min

Artikelinformatie

Publicatiedatum: 19 juli 2021
Laatste update: 4 maart 2022