wat is 4G

Wat is 4G?

4G is een wereldstandaard voor mobiel telefoonverkeer. Het is een standaard die in 2013 voor de consument beschikbaar werd. Binnenkort zal het 3G netwerk ophouden te bestaan terwijl men overal bezig is om het 5G aan te leggen. Voorlopig is dit nog even dé standaard. De techniek 4G+ is een stuk sneller, maar kan ook meerdere verbindingen tegelijk aan. Ideaal voor gebruik op zeer drukke plaatsen zoals bij events. Als je moet kiezen tussen Wi-Fi of 4G is dat afhankelijk van de omstandigheden. Een goede breedbandverbinding, en dus ook het Wi-Fi, zal nog altijd sneller zijn. Op sommige locaties heb je alleen 4G ter beschikking en heb je geen keuze. Let erop dat je mobiele abonnement veel dataverkeer toestaat of unlimited is.

Wat is 4G?

De telefoniewereld is constant in beweging. 4G staat voor 4e generatie standaard. De voorlopers zijn 2G en 3G. Vrijwel iedere mobiele telefoon die nu gebruikt wordt is geschikt om te werken op het 4G netwerk. Mensen met een ouder toestel zullen binnenkort op zoek moeten naar een andere telefoon. Binnenkort, in 2021 of 2022, zal het 3G netwerk stopgezet worden. Momenteel is men volop bezig om het 5G netwerk uit te rollen. Ondersteuning van het 3G netwerk kost geld en de techniek gaat alsmaar verder. Met 4G en 5G kunnen we de komende jaren wel vooruit. Een andere naam voor dit netwerk is Long Term Evolution, of LTE).

4G+ een nog snellere standaard

De techniek achter het verbeterde 4G+ maakt een verhoging van de snelheid tot 225Mbit/s en meer mogelijk. Naast een hogere snelheid is vooral de capaciteit van dit netwerk de grootste troef. 4G+ staat veel meer gebruikers toe om tegelijkertijd deze lijnen te gebruiken. Daarmee is het uitermate geschikt voor dekking op drukke plaatsen en events zoals festival en kermissen. Nu is daar dankzij deze verbetering zelfs YouTube streamen, Facebook Live mogelijk. Iets wat enkele jaren geleden onmogelijk was. Het 4G Plus netwerk is ook bekend onder de naam LTE Advanced. (Long Term Evolution)

Keuze: Wi-Fi of 4G?

Als je een abonnement hebt dat behoorlijk wat dataverbruik toelaat, of zelfs een unlimited data abonnement hebt, is het beter om voor het 4G netwerk te kiezen dan voor je draadloze internetverbinding. Dit hangt af van de capaciteit van de vaste internetverbinding en de leeftijd van je router. Als je een Gigabit draadloze router hebt, kun je via Wi-Fi genieten van snelheden van 150 tot 200Mbit/s. Het 4G netwerk is in theorie echter sneller.

Vodafone is van plan om de snelheid van 4G Plus op te trekken naar 350 Mbit/s. De snelheden in de praktijk liggen vaak een stuk lager. Uit een onderzoek met de Ookla speedtest tool werden in 2019 snelheden behaald van circa 80 Mbps op het netwerk van T-Mobile. De snelheid kan per netwerk en per provider verschillen. Er zijn providers met supergoedkope abonnementen die hierop bezuinigen.

Als je internet gebruikt via je Wi-Fi kan het wat langzamer zijn, afhankelijk van je abonnement, maar je verbruikt geen MB’s van je mobiele abonnement. Soms zijn de omstandigheden echter van dien aard dat je alleen maar 4G internet hebt. Je kunt dan overwegen om je telefoon in te richten als hotspot, zodat je met meerdere devices gebruik kunt maken van de verbinding.

Welke provider moet ik kiezen?

Er zijn zoals gewoonlijk behoorlijk wat providers in Nederland waar je terecht kunt om gebruik te gaan maken van het 4G netwerk. Je hebt ruime keuze uit KPN, VodafoneZiggo, Tele2, T-Mobile maar ook Simyo, Ben, Youfone, Lycamobile, Robin Mobile, Simpel en hollands nieuwe om er enkelen te noemen. Ook Kruidvat, Albert Heijn en Aldi hebben abonnementen waarmee je kunt bellen via 4G en vaak ook al via 5G. (2021)

De providers met een eigen netwerk begonnen in 2013 en 2014 met de verkoop van abonnementen. De virtuele providers (NVNO) begonnen met de abonnementen in 2015 en 2016.

Om te bellen heb je het juiste abonnement (provider) nodig en een toestel dat 4G of VoLTE ondersteunt.

Wat heeft 4G te bieden?

  • Een stabiel netwerk
  • Veel hogere snelheden voor data dan bij 3G (10x sneller dan 3G)
  • Een goed bereik, ook in gebouwen. (in de praktijk niet altijd maar dan kan met kiezen om de functie “bellen via Wi-Fi” aan te zetten)
  • Video’s streamen zonder te haperen
  • Betere geluidskwaliteit. Bellen zonder ruis
  • Snellere verbindingsopbouw dan 3G (latency is lager) 

Abonnementen voor mobiel vergelijken

0 GB
0 min

Artikelinformatie

Publicatiedatum: 19 juli 2021
Laatste update: 4 maart 2022