wat is 5g

Wat is 5G?

De opvolger van het 4G netwerk heet 5G, wat gewoon staat voor 5e generatie netwerk. Het nieuwe netwerk belooft wederom veel sneller te worden dan zijn voorganger. Het zou een totaaloplossing kunnen worden voor telefonie, internet en televisie. Door de nieuwe frequenties van 5G dient het netwerk aangepast en uitgebreid te worden. Andere diensten die gebruik maken van deze frequenties dienen te verhuizen. Door de veel lagere latency van 5G kijkt ook de industrie met argusogen naar deze nieuwe techniek.

Wat staat 5G precies voor?

5G staat voor 5e generatie netwerk. Dit is de beoogde opvolger van het huidige 4G mobiele netwerk en de toekomstige standaard voor mobiele telefonie en internet. Het staat voor een complete technologie van supersnelle verbindingen. Verbindingen die stabieler zijn dan ooit tevoren. Ook springt 5G eruit vanwege de verbeterde reactiesnelheid. De veiling van de frequenties vond plaats in juli 2020 en momenteel zijn de providers zoals KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo bezig om hun netwerken om te bouwen. De abonnementen zijn er ook al, evenals telefoons die het nieuwe systeem ondersteunen. Er zijn zelfs al delen van Nederland, zoals de Randstad, waar deze technologie wordt toegepast. Daar is het 5G netwerk dus al een feit. De snelheden liggen echter nog maar iets boven die van het 4G netwerk, maar dat wordt in de toekomst beter.

De snelheid van 5G

Het 5G netwerk zal een stuk sneller zijn dan 4G. We mogen theoretisch rekenen op snelheid die tot honderden malen sneller zal zijn dan het 4G netwerk. Bestaande netwerken dienen daarom te worden aangepast of uitgebreid. 5G heeft vanwege de hogere frequentie een kleiner bereik. Bijgevolg zijn er meer speciale antennes – smart cells - nodig, ook op gebouwen en lantaarnpalen.

Probleem bij de uitrol van 5G

In Nederland doet zich momenteel een lastig probleem voor bij de uitrol van het nieuwe 5G netwerk. De providers hebben namelijk de frequentie 3,5 GHz gekocht om hun netwerk uit te rollen. Deze frequentieband en ook de 26 GHz band zijn veelbelovend omdat op die frequenties hoge snelheden haalbaar zijn. Het nadeel is echter dat als gevolg van deze hoge frequenties er vrij veel zendmasten en mini-antennes bij zullen komen.

De frequentie 3,5 GHz is momenteel nog in gebruik door een groot militair afluisterstation. In Friesland staan een aantal grote schotels opgesteld die satellietverkeer op 3,5 GHz afluisteren. Het gebruik van 5G en de activiteiten van dit afluisterstation op dezelfde frequentie gaan niet samen. Het afluisterstation zal in 2023 naar het buitenland verhuizen. Tot die tijd zullen de ontwikkelingen in Nederland beperkt blijven en zullen de hogere frequenties (3,5 en 26 GHz) wat later beschikbaar komen. Dat zijn juist de frequenties waar de hogere snelheden te behalen zijn. We moeten dus nog even geduld hebben.

Een lagere latency

Een andere grote troef voor het 5G is de lagere latency. Dit is de wachttijd voordat de verbinding tot stand is gekomen. De techniek reageert 5x sneller dan een 4G netwerk bij het opbouwen van de verbinding. Voor vele toepassingen is die snellere reactiesnelheid de belangrijkste troef. We denken hierbij aan domotica, de auto-industrie en Internet of Things (IoT) toepassingen.

Wat heb ik nodig voor 5G?

Simpel gezegd heb je hiervoor een geschikte provider en een geschikte telefoon nodig.

Geschikte provider

Uiteraard treden KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile als primaire providers voor 5G op, later aangevuld met virtuele providers die via het netwerk van een van deze drie opereren. Tele2 is er ook bijgekomen.

Geschikte telefoon

Naast het 5G abonnement bij de provider heb je ook nog een geschikte telefoon nodig. De Samsung Galaxy S10 en S20 zijn geschikt, evenals de iPhone 12-serie en opvolgers. De Oppo Find X2 Pro en de OnePlus 8T, OnePlus Nord en LG V60 ThinQ zijn eveneens klaar voor de nieuwe technologie.

Mogelijkheden van 5G

We kunnen deze techniek op een groot aantal terreinen inzetten:

  • Internet of Things
  • Medische wereld: een operatie op afstand wordt nu mogelijk.
  • Zelfrijdende auto’s.
  • Domotica (incl. alarmsystemen)

Het is wel een probleem dat vele apparaten die nu in omloop zijn, de 5G technologie nog niet aankunnen. Om mee te kunnen doen is dus een nieuw toestel nodig. Veel apparatuur zal de komende jaren vervangen moeten worden om geschikt te zijn voor deze nieuwe toepassingen.

Is de 5G straling gevaarlijk?

Er komen de laatste tijd veel berichten in de media over gsm straling. Deze zou schadelijk zijn voor de gezondheid wat niet juist is. De straling is niet anders dan wat we al jaren gewend zijn van 3G en 4G alleen de frequenties voor 5G zijn anders. De experts verwachten geen gezondheidsproblemen.

Ook je tv, smartphone, of magnetron geven een zeer lage hoeveelheid straling af. Te weinig om ook maar enig effect te hebben op onze gezondheid. 

Abonnementen voor mobiel vergelijken

0 GB
0 min

Artikelinformatie

Publicatiedatum: 19 juli 2021
Laatste update: 4 maart 2022