wat is unlimited data v2

Wat is unlimited data?

Onze wereld verandert constant en mensen worden mobieler. Ze werken vaker ergens onderweg. De smartphone is hierbij een noodzakelijk hulpmiddel. De tijd dat mensen hun mobiel alleen nodig hadden om te bellen is voorbij. Daar wordt tegenwoordig veel meer mee gedaan. Als je wilt internetten of e-mailen heb je een data-abonnement nodig van je provider. Veel mensen verbruiken met hun gsm elke dag weer erg veel data. De behoefte ontstond al vrij snel om dit te regelen via een vast bedrag per maand. Dit mondde uit in het unlimited data abonnement.

Wat is unlimited data?

Unlimited data is een term uit de telefoniewereld die alleen geldt voor mobiele data abonnementen. Deze term wordt niet gebruikt voor je vaste internetverbinding thuis. Het gaat over mobiele abonnementen zonder een limiet op het dataverbruik. Vroeger had je een datalimiet. Ging je daaroverheen dan moest je meer betalen voor elke MB te veel. Tegenwoordig is die werkwijze voor veel mensen niet meer acceptabel en ontstond het unlimited data abonnement.

Waar heb ik unlimited data voor nodig?

Enkele mogelijke toepassingen voor een unlimited data abonnement:

  • Surfen op het internet
  • Met We-transfer grote bestanden downloaden
  • WhatsApp gebruiken
  • Skype, Facetime, Messenger en Apple Talk.
  • Netflix en YouTube streaming bekijken

Hoe onbeperkt is een unlimited data abonnement echt?

Helaas is “onbeperkt data” niet echt onbeperkt. Het is een marketingterm. Een kreet om het product beter te verkopen. De gebruiker moet zich nog steeds aan een aantal spelregels houden. Ze noemen dit ook wel een Fair Use Policy. Het verbruik mag niet onredelijk zijn. Dag en nacht downloaden is niet toegestaan of je telefoon de hele dag voor Netflix gebruiken. Het streaming bekijken van films is erg belastend en slurpt veel data. Als iedereen dit gaat doen, slipt de hele verbinding dicht.

Vaak krijg je een daglimiet van 5 tot 8 GB. Heb je af en toe meer nodig? Dan kun je dit eenvoudig én gratis verlengen met een 1 of 2 GB bundelbooster. Bij KPN mag je hiernaast ook nog eens 25 GB per maand delen met andere mobiele abonnementen op hetzelfde adres. De verschillen tussen de providers zijn soms groot. Vergelijken wordt daardoor erg lastig.

Unlimited data ook in het buitenland?

Nee, bovenstaande geldt alleen voor je unlimited data abonnement bij je Nederlandse provider en in Nederland. Als je naar het buitenland reist, dien je altijd goed te controleren of je abonnement bij je huidige provider ook in het buitenland recht geeft op unlimited data. Vaak is dit NIET het geval. De roaming beltarieven mogen dan zijn afgeschaft binnen de EU, maar voor data ligt dat anders. Vaak worden in het buitenland nog wel limieten opgelegd bij het dataverbruik. Als je over de limiet gaat worden er (hoge) kosten aangerekend. Neem contact op met je provider voor meer duidelijkheid. Providers hebben hier onderling afspraken over gemaakt.

Welke providers leveren unlimited data?

Het aantal providers dat een abonnementsvorm aanbiedt met unlimited data neemt nog steeds toe. Als één provider ermee begint volgt de rest vaak snel. Voorlopig zijn de ervaringen goed bij:

De unlimited data-abonnementen kosten rond de €30,00 per maand.

Abonnementen die ook gebruik van het 5G netwerk aanbieden zijn doorgaans iets duurder vanwege de hoge snelheid die geleverd wordt. 

Abonnementen voor mobiel vergelijken

0 GB
0 min

Artikelinformatie

Publicatiedatum: 19 juli 2021
Laatste update: 4 augustus 2022