wat is roaming

Wat is Roaming?

Gebruikers van een mobiele telefoon maken vaak onbewust gebruik van roaming. Hierbij gebruik je het mobiele netwerk van een andere provider. Dat gebeurt vaak naadloos. De meest voorkomende reden is onvoldoende dekking door je eigen provider of telefoneren in het buitenland. Met roaming kun je bellen, sms-en en internet gebruiken via het netwerk van een andere providers. De providers hebben hier onderling afspraken over gemaakt. Vroeger was het gebruik van een andere provider fors duurder. Sinds 2017 worden er binnen de EU geen roaming kosten meer aangerekend, en dat is gunstig voor de consument.

Wat is roaming precies?

Roaming houdt in dat je van een ander mobiel netwerk gebruikmaakt dan dat van je eigen provider. Het zorgt ervoor dat je kunt bellen op locaties waar je eigen provider geen dekking heeft. Ook kun je hiermee in het buitenland bellen door de afspraken die providers onderling gemaakt hebben. Je dient dit wél handmatig in te schakelen op je telefoon. In het buitenland zoekt de telefoon dan automatisch naar een geschikt netwerk.

Roaming binnen EU en daarbuiten

Door afspraken tussen providers binnen de EU zijn roaming kosten komen te vervallen. Deze maatregel was oorspronkelijk in het leven geroepen voor een periode van 5 jaar, maar is verlengd met 10 jaar. (Tot 2032) Wel mogen providers datalimieten opleggen bij gebruik in het buitenland. Zelfs voor klanten die een unlimited abonnement hebben afgesloten. Let op dat je niet over die datalimiet gaat want de bedragen voor de extra MB zijn vaak erg hoog.

Ook buiten de EU landen betalen we nog steeds hoge roaming kosten.  Zwitserland en Turkije horen niet bij de EU maar hebben toch wat regelingen getroffen. In Turkije kun je via Vodafone toch genieten van dezelfde gunstige condities als binnen de EU. De meeste providers in Zwitserland berekenen ook niets extra.

Na de Brexit verwachten we ook weer roaming kosten voor het Verenigd Koninkrijk. Voorlopig worden deze kosten nog niet bij alle providers doorbelast, maar waarschijnlijk blijft dat niet zo.

Tips om de kosten buiten de EU laag te houden.

  • Maak zoveel mogelijk gebruik van WiFi. De meeste hotels en campings bieden een goede WiFi verbinding aan. Als je KPN als provider hebt (of XS4ALL) gekozen kun je wereldwijd gebruik maken van Fon Wifi hotspots. Klanten van andere providers mogen het Fon-netwerk gebruiken tegen betaling.
  • Koop een buitenlandbundel via je provider. Hiermee kun tegen een voordelig tarief een aantal MB inkopen, waarmee je in het buitenland kan internetten.
  • Koop op je vakantiebestemming een prepaid kaart van een lokale provider. Kijk goed naar de prijzen voor bellen en internetten. Je betaalt nu het lokale tarief. 

Roaming aan of uit zetten in het buitenland?

De roaming functie is op je telefoon eenvoudig aan of uit te zetten. Wil je in het buitenland niet voor verrassingen komen staan is het wellicht beter om roaming tijdelijk uit te schakelen. Weet wel dat er dan ook geen e-mails meer binnenkomen of verzonden kunnen worden.

Als je vervolgens verbinding kunt maken met een WiFi-netwerk heb je de perfecte oplossing. Als je echt overal wilt kunnen internetten, sms-en en bellen kun je beter ‘data roaming’ aan laten staan. In dat geval kunt u ook beter ‘n unlimited data abonnement nemen.

Ook in het buitenland hanteert de provider doorgaans een fair Use Policy.

Hoe zet ik roaming uit?

iPhone: Ga op de telefoon naar instellingen -> algemeen -> netwerk -> en kies voor dataroaming en vervolgens “uitzetten”.

Android:  ga naar instellingen -> mobiele netwerken -> gegevensroaming -> en zet hier “dataroaming” uit.

Windowsinstellingen -> gegevensroaming -> kies “dataroaming uitzetten”.

Onbeperkt data abonnement

Ook voor bezitters van een onbeperkt data abonnement is het ook opletten. De roaming belkosten zijn voor heel de EU afgeschaft. Voor data is dat anders. Ook al heb je een unlimited abonnement afgesloten voor Nederland, kan er voor het buitenland een beperking zijn. Controle vooraf voorkomt verrassingen achteraf.

Roaming op zee

Ook op grote cruiseschepen is er tegenwoordig internet mogelijk, maar hier hangt wel een stevig prijskaartje aan. De verbinding die tot stand komt loopt via satellieten. Dat is vaak een onstabiele verbinding en de snelheden zijn ook niet om over naar huis te schrijven. Internetten is dus niet echt aangeraden op een schip. Af en toe je snel je mail binnenhalen kan wel. Prijzen van $30 per uur zijn geen uitzondering bij het internet café aan boord. 

Abonnementen voor mobiel vergelijken

0 GB
0 min

Artikelinformatie

Publicatiedatum: 19 juli 2021
Laatste update: 4 augustus 2022