wat is tethering

Wat is tethering?

In draadloze communicatie is tethering een begrip. Het gaat hier om de mogelijkheid om zonder een laptop of tablet die standaard geen eigen internetverbinding heeft, te koppelen aan een smartphone die beschikt over mobiel internet. Bijna alle smartphones hebben die mogelijkheid om te kunnen surfen op je telefoon en om de mails binnen te halen onderweg. Als je de smartphone instelt als een persoonlijke hotspot kun je de laptop draadloos verbinden met je eigen telefoon, en op die manier ook van internet voorzien. Dat noemen we met een moeilijk woord tethering. En deze manier van werken wordt via een 5G netwerk alleen maar interessanter. De behoefte om altijd en overal internet verbinding te hebben neemt alsmaar toe.

Wat is tethering?

Tethering is het delen van de mobiele dataverbinding van je smartphone met je tablet of laptop, via een persoonlijke hotspot (access point) die je op de smartphone kunt activeren. Het is erg handig op plaatsen waar een normale internetverbinding niet mogelijk is maar waar je wel nog signaal hebt met je gsm.

Het is een nuttige aanvulling op de mogelijkheden die we al hebben om internet te gebruiken. Als een kabelverbinding, Wi-Fi of DSL verbinding niet mogelijk is, heb je altijd tethering nog om toch van het internet gebruik te maken.

Waarvoor gebruiken we tethering?

De mogelijkheden zijn uiteraard oneindig. We geven toch enkele voorbeelden. Het gebruik van tethering kan nuttig zijn in de volgende gevallen:

Ook onderweg internetverbinding.

Je gebruikt je laptop onderweg en moet even een e-mail versturen of iets opzoeken op het internet. Met tethering zet je snel een internet verbinding op via je telefoon.

Om iemand anders te helpen.

Om snel iemand te helpen die problemen heeft met de internetverbinding. Je activeert binnen een paar seconden je eigen persoonlijke hotspot en deze persoon is geholpen. Hiermee kan je collega een verbinding met het internet tot stand kan brengen.

Als back-up voor je vaste internet verbinding.

Bedrijven hebben vaak al een back-up of fail-over verbinding, mocht hun vaste dataverbinding uitvallen. Voor bedrijven kost het vaak veel geld als ze een tijdje zonder internet zitten. Zeker als iedereen via de Cloud werkt. Daarom hebben bedrijven vaak een ander type verbinding zoals DSL als back-up. Je kunt tethering zien als een alternatief voor je vaste verbinding. Het gaat wellicht niet zo snel, maar je kunt doorwerken.

Tethering en data verbruik

Werken via tethering betekent wel een aanslag op het mobiele data verbruik van je gsm. Tijdens het surfen gaat het verbruik van MB’s erg snel. Zeker als je met meerdere mensen gebruikmaakt van een persoonlijke hotspot en de databundel gelimiteerd is, dien je voorzichtig te zijn. Het zou beter zijn om een unlimited data abonnement te nemen als je van plan bent om regelmatig via tethering te werken.

Inschakelen doe je zo!

• Op de iPhone ga je naar  “instellingen>persoonlijke hotspot”.
  • Stel een naam en wachtwoord in en activeer de hotspot via het schuifje (groen).
  • Pak je laptop en zoek naar “draadloze netwerken”.
  • Selecteer de naam van de zojuist gemaakte hotspot.
  • Maak verbinding met dit persoonlijke netwerk met de juiste inloggegevens. Klaar.

De handelingen op een Android smartphone zijn vergelijkbaar. Daar moet je in de instellingen zoeken naar “tethering & draagbare hotspot”.

Wat zegt je provider over tethering?

Niet alle providers zijn blij met deze mogelijkheid. Sommige providers kunnen daarom voorwaarden stellen, of tethering zelfs helemaal verbieden. Ze kunnen de mogelijkheid op netwerkniveau blokkeren.

Soms mag slechts een persoon per abonnement tethering gebruiken van de provider. Om deze reden is het belangrijk om de website van de provider te raadplegen en te kijken wat en of er regels verbonden zijn aan deze vorm van online gaan.

Abonnementen voor mobiel vergelijken

0 GB
0 min

Artikelinformatie

Publicatiedatum: 19 juli 2021
Laatste update: 4 augustus 2022