DELTA Fiber miljoen aansluitingen

DELTA Fiber wil dit jaar de miljoenste glasvezelaansluiting realiseren

Frank 30 maart 2021 Leestijd 3 minuten

Provider DELTA Fiber wil nog dit jaar de grens van een miljoen glasvezelaansluitingen doorbreken. Dit van oorsprong Zeeuwse bedrijf richtte zich daarbij eerst met name op buitengebieden. Inmiddels voorzien zij ook meer dichtbevolkte gebieden van glasvezelaansluitingen. Gaat het DELTA Fiber lukken om voor het eind van dit jaar een miljoen aansluitingen te halen? En hoe gaan ze dat aanpakken?

Buitengebieden 90 procent ‘verglaasd’

Van alle buitengebieden in Nederland zijn er inmiddels zo’n 90 procent voorzien van glasvezel. Het gaat in totaal om zo’n 150.000 aansluitingen. Alleen in Friesland en Zuid-Holland is DELTA Fiber nog volop bezig met glasvezel aanleggen. Zijn beide projecten klaar, dan zijn alle Nederlandse buitengebieden voorzien van glasvezelkabels.

15.000 aansluitingen per maand in meer dichtbevolkte gebieden

Aanvankelijk richtte DELTA Fiber zich op buitengebieden. Sinds enige tijd legt het ook glasvezel aan in meer dichtbevolkte gebieden, zoals kleinere steden en dorpen. Hier realiseert DELTA Fiber zo’n 15.000 aansluitingen per maand.

Een aanzienlijk deel van de nieuwe glasvezelaansluitingen maakt DELTA Fiber de komende tijd in haar oorspronkelijke thuismarkt: de provincie Zeeland. Daar heeft de provider een kabelnetwerk genaamd DELTA Kabel.

Nieuwe strategie met forse investering

Aanvankelijk startte men in Zeeland met uitrollen van DOCSIS 3.1, een techniek om het kabelnetwerk geschikt te maken voor internetten met een snelheid van een gigabit per seconde. Vorig jaar besloot DELTA Fiber het roer om te gooien en te kiezen voor glasvezel. DELTA Fiber investeert hier de komende periode meer dan 100 miljoen euro in. Het gaat naast upgraden van het bestaande kabelnetwerk ook om het aanleggen van nieuwe glasvezelkabels op industrieterreinen en in nieuwbouwwijken.

Aansluitingen in buitengebieden rendabel maken

Het is voor providers vaak een uitdaging om glasvezelaansluitingen in buitengebieden rendabel te maken. De kosten zijn vaak hoger dan die van aanleg in steden of andere dichtbevolkte gebieden. DELTA Fiber koos voor de strategie om glasvezel aan te leggen in volledige gebieden, dus zowel de (qua aansluitkosten) dure als goedkope adressen in één project.

sneller internet via glasvezel

Sneller internet via glasvezel van DELTA Fiber.

Is een miljoen aansluitingen dit jaar haalbaar voor DELTA Kabel?

DELTA Fiber heeft inmiddels al ongeveer 800.000 adressen aangesloten op glasvezel. Nog 200.000 te gaan dus, om de miljoen te bereiken. In het huidige tempo van zo’n 15.000 aansluitingen per maand wordt het spannend of dit precies gaat lukken.

Het is niet uit te sluiten dat DELTA Fiber door overnames of samenwerkingen nog verder gaat uitbreiden. Zo nam DELTA Fiber per 1 februari 2021 Rekam over. Deze provider met als werkgebied Gouda en omstreken gaat nu verder onder de naam Rekam Delta Fiber Nederland.

Daarnaast nam DELTA Fiber in twee joint ventures het belang van de betreffende zakenpartner over. Daardoor is DELTA Fiber nu volledig eigenaar van Cogas Kabel Infra (Overijssel) en van Fryske Mienskip op Glas (Friesland).

Aanleg glasvezel buitengebieden niet altijd succesvol

Sinds 2018 startte DELTA Fiber al meer dan 125 glasvezelprojecten, waarvan het de meeste inmiddels succesvol heeft afgerond. Het zit de provider ook wel eens tegen: de uitrol van glasvezel in de regio’s Zaanstreek-Waterland, Westland en Midden-Delfland werd stilgelegd. In deze regio’s waren er met name problemen met de vele waterwegen en smalle bermen. In Zaanstreek-Waterland kwamen daar nog problemen door vervuild asfalt bij.

DELTA Fiber tweede achter marktleider KPN

KPN is marktleider op het gebied van glasvezelaansluitingen, met ongeveer 75 procent van de woningen met toegang tot glasvezel. DELTA Fiber is op ruime afstand tweede, met een marktaandeel van zo’n veertien procent. Daarachter volgend E-Fiber met drie procent en T-Mobile met twee procent. T-Mobile heeft overigens wel grote plannen voor uitbreiding van het eigen glasvezelnetwerk.

Het totaal aantal Nederlandse woningen met toegang tot glasvezel was eind 2020 zo’n 46 procent van het totaal aantal woningen. De verwachting is dat dit eind 2021 boven de 50 procent zal zijn.

Vergelijk de glasvezel aanbieders

De glasvezel wereld is volop in beweging en Nederland ‘verglaast’ in hoog tempo. Door de sterke concurrentie van de vele glasvezelaanbieders zijn prijsvergelijkingen zeer interessant. Ben jij benieuwd welke opties er allemaal zijn op jouw adres? Doe dan hieronder de postcodecheck!

Glasvezel aanbieders vergelijken

Over de auteur

Frank Venendaal
Frank Venendaal

Met zijn jarenlange praktijkervaring in de hard- en software heeft Frank veel IT kennis opgebouwd. Hij deelt nu graag zijn kennis om anderen te helpen.

Tags

  • DELTA
  • KPN
  • T-Mobile

Andere interessante artikelen

Formule 1 Viaplay abonnement
Viaplay abonnement met Formule 1 nu beschikbaar in Nederland

Petra 15 februari 2022

Via Viaplay kun je het nieuwe Formule 1-seizoen bekijken en daarnaast andere sporten zoals voetbal. Viaplay biedt ook films, documentaires en series. Je kunt je nu al abonneren: sluit een Viaplay abonnement rechtstreeks af of via de providers KPN of Ziggo.

Ziggo ftth
Ziggo gaat nu ook glasvezel tot in de woning aanleggen

Petra 3 augustus 2021

Lange tijd hield het kabelbedrijf Ziggo vast aan het aansluiten van woningen door middel van coax. Ondanks dat het grootste deel van het Ziggo-netwerk al bestaat uit glasvezel, werden de laatste meters, nog uitgevoerd met coax. Daar komt nu verandering in.

ABP investeert in KPN glasvezel
Pensioenfonds ABP gaat fors investeren in glasvezel van KPN

Petra 2 april 2021

KPN gaat flink investeren in het aanleggen van glasvezel. Het aantal woningen met een aansluiting voor glasvezel moet in 2025 verdubbeld zijn. Het grootste pensioenfonds van Nederland (ABP) gaat mee investeren.

tv via internet
Online tv kijken, hoe doe je dat en wat heb je nodig?

Petra 23 maart 2021

Er wordt steeds meer tv gekeken via internet. Bijna iedereen heeft wel een mobiele telefoon of tablet waar je via internet makkelijk tv op kijkt. Online tv kijken wordt niet alleen aangeboden door internetproviders, er zijn ook nog andere aanbieders. Welke mogelijkheden zijn er allemaal om online tv te kijken?