Lange tijd hield het kabelbedrijf Ziggo vast aan het aansluiten van woningen door middel van coax. Ondanks dat het grootste deel van het Ziggo-netwerk al bestaat uit glasvezel, werden de laatste meters, van de wijkkast naar de woning standaard nog uitgevoerd met coax. Bij nieuwbouw wil Ziggo daar nu vanaf stappen en volledig overgaan op glasvezel. Waarom deze switch wordt gemaakt lees je in dit artikel.
Petra 3 augustus 2021 Leestijd 4 minuten Categorie: Internet & tv,
Wat is precies coax?
Coaxkabel is van oorsprong bedoeld om analoge radio- en televisiesignalen aan te leveren. Eerst werd dit gebruikt tussen en antenne op het dak en het toestel in huis. Later werden kabelnetwerken aangelegd met coax waarover voornamelijk televisie, maar ook radio de huiskamer binnenkwam. Coax is dus feitelijk al een heel oude techniek.
Toen in de jaren 90 het internet een opmars maakte bleken de coaxnetwerken voor kabel-tv ook heel geschikt om snel internet over aan te bieden. De kabelmaatschappijen pasten hun netwerken hiervoor aan om zo te kunnen concurreren met KPN, dat een snelle opmars maakte met ADSL, snel internet via de koperen telefoonkabels.
Toen ADSL en zijn snellere opvolgers tegen technische beperkingen gingen aanlopen ging KPN steeds meer glasvezel aanleggen. Vooral de laatste jaren investeert voornamelijk KPN, maar ook DELTA en T-Mobile, miljoenen in de aanleg van nieuwe glasvezelnetwerken.
Coax daarentegen kan nog prima meegaan met de internetsnelheden die tegenwoordig gebruikelijk zijn. Zo heeft Ziggo een groot deel van zijn kabelnetwerk inmiddels geschikt gemaakt voor een downloadsnelheid van 1 Gb/s, momenteel ook de maximale snelheid via glasvezel. Men rolt dit uit onder de naam GigaNet. De uploadsnelheid via de kabel blijft echter wel achter, momenteel is die maximaal 50 Mb/s, waar bij glasvezel de down- en upload doorgaans gelijk zijn.
Waarom kiest Ziggo nu toch voor glasvezel?
Dat Ziggo er nu toch voor kiest om bij nieuwe aansluitingen ook de laatste meters te voorzien van glasvezel in plaats van de groene coax heeft een aantal redenen. De belangrijkste reden lijkt echter de steeds groter wordende concurrentie te zijn. Op steeds meer plaatsen komt naast de tv-kabel van Ziggo ook glasvezel de woning binnen. Steeds meer klanten kunnen dus naast internet via de kabel ook kiezen voor glasvezel zonder daarbij te moeten inboeten op snelheid.
Klanten lijken deze keuze voor glasvezel ook vaker te maken, want Ziggo ziet het aantal klanten gestaag teruglopen. In de eerste helft van 2021 raakte de provider zo’n 21.000 klanten kwijt. Overigens is dit nog een relatief laag aantal als je weet dat men totaal zo’n 3,3 miljoen klanten voor vast internet & tv heeft.
Toch voelt Ziggo de druk steeds groter worden. Providers KPN, DELTA Fiber en T-Mobiel hebben voor de komende jaren namelijk forse extra investeringen aangekondigd voor de aanleg van nieuwe glasvezelnetwerken. Hiermee willen de providers in 2025 een groot deel van de Nederlandse woningen voorzien hebben van een glasvezelaansluiting. Wellicht op sommige locaties zelfs meer dan één aansluiting, want ook onder de genoemde glasvezelproviders is een ware concurrentieslag ontstaan.
Dit lijkt voor Ziggo dan ook een belangrijke reden te zijn om meer in te gaan zetten op glasvezel. Naast het feit dat men hiermee de uploadsnelheid kan optrekken, in deze tijden van thuiswerken een steeds belangrijker punt, zal ook de huidige 1 Gb/s binnen afzienbare tijd geen topsnelheid meer zijn.
Een ander punt zou kunnen zijn dat glasvezel alom bekend staat als de techniek van de toekomst. Ondanks het feit dat coax de concurrentie voorlopig nog prima aankan, heeft het bij veel consumenten wellicht toch een wat gedateerd imago.
De coax van Ziggo kan nog prima concurreren met glasvezel
Vooralsnog zet Ziggo alleen bij nieuwbouw glasvezel in
Het is vooralsnog niet de bedoeling de bestaande coaxkabels in het kabelnet te vervangen door glasvezel. Alleen bij nieuwbouwprojecten waar sowieso nieuwe kabels de grond in moeten zal Ziggo nu vaker voor glasvezel gaan kiezen. Inmiddels zijn de eerste nieuwbouwwoningen voorzien van Ziggo glasvezel, namelijk in Rotterdam bij de Zalmhaventoren. Later dit jaar volgen wijken in Arnhem en Den Haag.
De producten die Ziggo op deze locaties aanbiedt zijn overigens gelijk aan die op de coax-aansluitingen, dus nog steeds met een lagere uploadsnelheid. De glasvezeltechniek maakt het echter mogelijk om hier in de toekomst aanpassingen in te doen.
Wat is beschikbaar op jouw adres?
Wil je weten wat de mogelijk zijn op jouw adres? Vul dan je postcode en huisnummer in onze vergelijker. Je ziet dan direct of er bij jou GigaNet van Ziggo of misschien al glasvezel beschikbaar is.
Over de auteur
Petra van Dedem
Als studente werkte Petra onder meer voor de KPN winkel (toen nog Primafoon) en later nog een aantal jaar voor de T-Mobile shop. Hier heeft zij veel kennis opgedaan op het gebied van breedband en mobiele telefonie. Nu blogt zij graag over de de telecom- en internetwereld.
Tags
- Ziggo
- KPN
- T-Mobile
- DELTA
Andere interessante artikelen
Viaplay abonnement met Formule 1 nu beschikbaar in Nederland
Petra 15 februari 2022
Via Viaplay kun je het nieuwe Formule 1-seizoen bekijken en daarnaast andere sporten zoals voetbal. Viaplay biedt ook films, documentaires en series. Je kunt je nu al abonneren: sluit een Viaplay abonnement rechtstreeks af of via de providers KPN of Ziggo.
Pensioenfonds ABP gaat fors investeren in glasvezel van KPN
Petra 2 april 2021
KPN gaat flink investeren in het aanleggen van glasvezel. Het aantal woningen met een aansluiting voor glasvezel moet in 2025 verdubbeld zijn. Het grootste pensioenfonds van Nederland (ABP) gaat mee investeren.
DELTA Fiber wil dit jaar de miljoenste glasvezelaansluiting realiseren
Frank 30 maart 2021
Provider DELTA Fiber wil nog dit jaar de grens van een miljoen glasvezelaansluitingen doorbreken. Dit van oorsprong Zeeuwse bedrijf richtte zich daarbij eerst met name op buitengebieden. Inmiddels voorzien zij ook meer dichtbevolkte gebieden van glasvezelaansluitingen.
Online tv kijken, hoe doe je dat en wat heb je nodig?
Petra 23 maart 2021
Er wordt steeds meer tv gekeken via internet. Bijna iedereen heeft wel een mobiele telefoon of tablet waar je via internet makkelijk tv op kijkt. Online tv kijken wordt niet alleen aangeboden door internetproviders, er zijn ook nog andere aanbieders. Welke mogelijkheden zijn er allemaal om online tv te kijken?